info

28-1-2002

Willem Toering

Inspraakavond gebiedsvisie ROM Oranjewoud Katlijk

Er was weer een grote opkomst op de inspraak- en informatieavond voor de gebiedsvisie ROM Oranjewoud Katlijk in Tjaarda te Oranjewoud. Hieruit blijkt opnieuw dat het enorm leeft bij de bewoners van dit gebied. Ook vele inwoners van Katlijk waren aanwezig. Verschillende leden van de commissie, met voorzitter Meine Scheweer, hebben een toelichting gegeven op de verschillende onderdelen van de gebiedsvisie.

  rom
  Katlijk in het ROM-gebied. De rode punt geeft de op te heffen grote fauna-barrière aan en de paarse punten de kleine fauna-barrières. De okergele gebieden zijn de nieuw in te richten terreinen, terwijl het felgele gebied tussen de Katlijker Heide en de W.A. Nijenhuisweg een nieuw aan te planten bos betreft.
Katlijk in het ROM-gebied. De rode punt geeft de op te heffen grote fauna-barrière aan en de paarse punten de kleine fauna-barrières. De okergele gebieden zijn de nieuw in te richten terreinen, terwijl het felgele gebied tussen de Katlijker Heide en de W.A. Nijenhuisweg een nieuw aan te planten bos betreft.

De beleidsvisie ROM Oranjewoud Katlijk maakt deel uit van het ROM-project Zuidoost Friesland. In heel Nederland zijn er tien ROM-projecten. Deze hebben tot doel om in samenwerking met overheden en particuliere organisaties een beleid te ontwikkelen, waar de streek en de inwoners beter van worden. Punten zijn het woon-, werk- en leefklimaat. Verder gaat het om de ontwikkeling van duurzame landbouw, versterking van natuurwaarden, verbetering van de waterhuishouding en het ontwikkelen van recreatie en toerisme.
Na de pauze hebben de verschillende leden van de commissie geantwoord op schriftelijk ingediende vragen. Plaatselijk Belang Katlijk had, bij monde van voorzitter Gerard Thijssen, een aantal vragen m.b.t. Katlijk ingediend:

In de gebiedsvisie wordt gesproken over een risicovolle riooloverstort in Katlijk, welke een bedreiging is voor de volksgezondheid en de gezondheid van dieren. Dit valt niet onder het ROM project, maar is een zaak voor de gemeente en het waterschap, Deze doen inspanningen om het buitengebied op de riolering aan te sluiten of partikulieren te voorzien van een 'Individuele Behandeling Afvalwater' (IBA), een particuliere afvalwaterzuivering.

In de gebiedsvisie komt het aanpassen van de verkeersstructuur in het gebied aan de orde, maar wordt verder niet inhoudelijk ingevuld. Er zijn in Katlijk aanpassingen gewenst i.v.m. de veiligheid en het faunabeheer. Voorzitter Scheweer meldt dat het plan Dorpsvernieuwing Katlijk aansluit op de ideeën van de commissie. Uitvoering van het plan in Katlijk zou een goede afronding kunnen betekenen van het reeds uitgevoerde verkeerscirculatieplan in Oranjewoud. Het terugdringen van de snelheden van het autoverkeer in Katlijk is daarbij ook een thema. Meine Scheweer heeft zelf ook reeds een idee van de termijn waarin het een en ander gerealiseerd zou kunnen worden. Hij denkt daarbij dat het vóór 2006 gerealiseerd zou kunnen zijn. Hij is duidelijk over de wenselijkheid van het Katlijker plan.

Er komen in het beleidsplan nieuwe woonvormen aan de orde in het gebied begrenst door de Molenlaan, Weversbuurt, Kerkelaan en Schoterlandseweg. De vraag is wat hier concreet mee wordt bedoeld. Het aantal boerenbedrijven in het gebied verminderd snel. Tijdens de inventarisatie voor het ROM project waren het er 24, op dit moment zijn daar nog maar 15 van over. Daardoor zullen er her en der boerderijen te koop komen, welke een andere functie zullen krijgen. Dit zou wel eens geen aanwinst voor het gebied kunnen zijn. Het kan een 'verrommeling' van het gebied veroorzaken. De term 'boerderettes' wordt in dit verband genoemd. Beter zou zijn het wonen in te passen in het gebied.

Er wordt gesproken over het opheffen van fauna-barrières, betekend dit het aanleggen van verkeersbarrières? Gedacht wordt met name aan een oversteekplaats voor wild op de Schoterlandseweg. Het aanleggen van oversteekplaatsen voor klein wild is mogelijk door voorzieningen te treffen onder de weg door. Voor groter wild als reeën is dat niet mogelijk. Het aanleggen van wildviaducten, zoals die op de Veluwe te vinden zijn, is niet een optie voor dit gebied. Er blijven dan eigenlijk alleen verkeersremmende maatregelen over.

Voor de 'Ecologische Hoofd Structuur' (EHS) zijn in het gebied reeds gronden aangekocht. Er is weliswaar 120 ha aangekocht, maar daarvan behoort 50 ha tot de EHS, 20 ha voor de verbindingszones en 50 ha gaat, of is reeds terug naar de landbouw. De aangekochte percelen behoeven niet noodzakelijkerwijs bossen te worden. Ook lage heidebeplanting en struweel behoort tot de mogelijkheden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het gebied bij de Bisschoplaan en aan de noordzijde van de Katlijker Heide. De invulling hiervan zal in overleg gebeuren met de direct in de omgeving wonende betrokkenen. Er wordt voorgesteld dat Plaatselijk Belang en It Fryske Gea inspraakavonden organiseren voor de plaatselijke bevolking.

Gerard Thijssen toonde zich na afloop van de avond tevreden met de antwoorden op de door hem gestelde vragen ten aanzien van Katlijk. De avond werd afgesloten met het antwoord van commissielid J. Abma op de vraag wat er wordt verstaan onder 'duurzame landbouw': "Dat mijn zoon ook kan boeren op dezelfde grond als waar ik nu mijn bedrijf heb en ik ben nog jong".
 Reageer >>