info

29-11-2000

Werkgroep Dorpsvernie

Werkgroep Dorpsvernieuwing: 2000

Dossier: Verlichting

Na de april 1999 gepresenteerde Nota Dorpsvernieuwing is de werkgroep met de ideeën en opmerkingen aan de slag gegaan, met als resultaat een verder uitgewerkte nota, welke hiermee wordt gepresenteerd.

Hieronder vindt u de nota "Dorpsvernieuwing Katlijk, een toekomstperspectief, verder uitgewerkt"

Voor het compleet downloaden van de PDF-versie (exclusief de bijlagen):

1. Download Dorpsvernieuwing NOTA (pdf) (50 kB).
2. Bekijken en eventueel printen met Acrobat Reader.

Dorpsvernieuwing Katlijk, een toekomstperspectief, verder uitgewerkt

Plaatselijk Belang Katlijk, Werkgroep Dorpsvernieuwing
Samenstelling:
Dhr. H. Bredewout
Dhr. Th. Huisman
Dhr. T. Liemburg
Dhr. G. Thijssen
Dhr. A. Timmermans
Dhr. R. Visser
Dhr. H. Waslander
Correspondentieadres: Aaltjelaan 1, 8455 JB Katlijk.
Email:  

Inleiding

In het najaar van 1998 besloot het bestuur van Plaatselijk Belang Katlijk een werkgroep in het leven te roepen met als opdracht een visie op te stellen over de toekomst van het dorp. In het voorjaar van 1999 presenteerde deze werkgroep de nota "Dorpsvernieuwing Katlijk, een Toekomstperspectief ". Tijdens een informatieve bijeenkomst voor de inwoners van Katlijk in april 1999 werd deze nota toegelicht en besproken. De ruim 80 aanwezigen toonden hun waardering voor de in de nota genoemde uitgangspunten. Dit was voor het bestuur en de werkgroep aanleiding om op de ingeslagen weg verder te gaan.
Er volgde overleg met het gemeentebestuur van Heerenveen en de Afdeling Wijkbeheer van deze gemeente. De afspraak werd gemaakt, dat de werkgroep een nadere concretisering zou uitwerken, waarbij de gemeente haar ondersteuning aanbood. Medewerkers van de afdelingen Verkeer en Ruimtelijke Ordening en de wijkmanager hebben de werkgroep van nuttige adviezen voorzien. Deze adviezen zijn verwerkt in de nota.
De werkgroep kreeg bovendien ondersteuning van de Verkeersveiligheidsorganisatie 3VO. Naast de adviezen die deze organisatie heeft gegeven voerde men metingen uit. Deze metingen zijn als bijlage in de nota verwerkt. De concretisering van de plannen heeft met name betrekking op een reconstructie van de dorpskern van Katlijk en de verkeersveiligheid.
Deze zaken zijn in de voor u liggende nota beschreven. Andere aspecten, zoals recreatieve voorzieningen in de vorm van wandel-, fiets- en ruiterpaden, zijn niet in deze nota opgenomen. Via het ROM - Project Oranjewoud - Katlijk zullen pogingen in het werk worden gesteld om dit soort voorzieningen te realiseren.
Bovendien hebben we kunnen constateren dat er binnen het Rom-project financiële middelen beschikbaar komen voor dorpsvernieuwing. Een deel van de voorzieningen ten aanzien van de verkeersveiligheid kunnen gerealiseerd worden via het Verkeerscirculatieplan Oranjewoud. De wensen ten aanzien van dit onderdeel zijn wel in deze nota opgenomen, zodat een compleet overzicht verkregen wordt.

Tenslotte willen wij onze dank uitspreken aan mevrouw K. Wartena, mevrouw E. van Haastert en de M. Jense van de gemeente Heerenveen voor hun adviezen die mede geleid hebben tot het opstellen van deze nota. Ditzelfde geldt ook voor mevrouw M. Blaauw en de heer K. Wedzinga van de Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie, 3VO, district Friesland. Daarbij danken wij deze organisatie tevens voor het uitvoeren van snelheidsmetingen in en net buiten de bebouwde kom van Katlijk.

Beschouwde aspecten

Bij het opzetten van het plan van dorpsvernieuwing is gekozen voor de volgende beschouwende aspecten:
  • Begrenzing dorpskern
  • Herinrichting Kerkelaan
    • kerkplein
    • voetpaden
    • groenstrook
    • riolering
    • parkeerplaatsen Kerkelaan
    • kruising Kerkelaan - W. A. Nijenhuisweg - Breedsingel - Bisschoplaan
  • School aan de Bisschoplaan
  • Kruisingen
  • Verlichting
  • Verkeersremmers, snelheidszones
  • Snelheidsmetingen

De uitwerking

Begrenzing dorpskern
De begrenzing van de dorpskern wordt aangegeven door de huidige blauwe plaatsnaamborden.
De dorpskern dient bij het binnenkomen herkenbaar te zijn door het begin van het dorp te markeren.
Dit kan gerealiseerd worden door het aanbrengen van plantenbakken, die tevens een wegversmalling inhouden.
Deze plantenbakken zouden van rondhout opgetrokken moeten worden. Er wordt voor houten plantenbakken gekozen omdat dit een vriendelijke uitstraling geeft en bovendien goed bij het dorp met zijn bossen passen. In deze plantenbakken zouden struiken c.q. bomen geplant worden die kenmerkend voor Katlijk zijn. Er wordt daarbij gedacht aan hulst en brem. Deze plantenbakken dienen naast de markering van de dorpskern tevens als verkeerssluis, waardoor de snelheid van het verkeer wordt verlaagd. Om dit doel te bereiken zullen ze verspringend aan de beide zijden van de weg vanuit de berm aangebracht moeten worden.
De hierboven genoemde plantenbakken krijgen in de optiek van de werkgroep een plaats bij de blauwe plaatsnaamborden aan de Kerkelaan, de W.A. Nijenhuisweg, de Breedsingel en de Bisschoplaan.

De bestrating van de dorpskern dient eveneens aan te geven dat men een dorp binnenkomt. De huidige asfaltbestrating zal daarom vervangen moeten worden door een klinkerbestrating. Behalve de herkenbaarheid van de dorpskern geeft een klinkerbestrating een positiever straatbeeld. Gedacht wordt om de bestrating bij voorkeur uit te voeren met roodbruine gebakken klinkers.

Herinrichting Kerkelaan
Kerkplein
Naast de hierboven genoemde bestrating pleit de werkgroep voor de kerk een "plein " aan te leggen, waardoor dit gebouw een meer beeldbepalende functie krijgt.
Dit plein sluit aan op de verkeerssluis aan het begin van het dorp. Het verkeer zal over dit plein haar weg moeten zoeken en waardoor een snelheidsverlagend effect wordt bereikt. Het plein zal aangekleed moeten worden met enkele zitbanken. Ook is het wenselijk om voor fietsers die een bezoek willen brengen aan de kerk en klokkenstoel een plek te verwezenlijken waar ze hun fietsen kunnen stallen. Bovendien pleit de werkgroep voor het plaatsen van een kunstwerk in de vorm van een beeld van een houthakker, een beroep dat van oudsher door Katlijkers werd uitgeoefend.

Voetpaden
De kerk en de klokkenstoel zijn voor Katlijk van grote waarde. Velen, zowel Katlijkers als voorbijgangers, komen daar graag. Het is jammer, dat kerk en klokkenstoel alleen vanaf de weg zijn te zien. De werkgroep kiest er dan ook voor om vanaf de Klepelslag een voetpad achter de kerk en klokkenstoel aan te leggen. Dit voetpad ontsluit dan tevens de Klepelslag, waardoor het mogelijk wordt een rondwandeling te maken.
Tevens zou er een voetpad aangelegd kunnen worden van de Kerkelaan over het speelveld, langs de woning van de familie Bredewout naar het daargelegen bos. De mogelijkheid om te wandelen wordt daardoor aanzienlijk uitgebreid.
Tevens wil de werkgroep langs de weg aan de westzijde van de Kerkelaan een voetpad aanleggen. Dit voetpad dient van de weg gescheiden te worden door een groenstrook. Daar waar inritten naar de woningen aanwezig zijn dient de groenstrook onderbroken te worden. Dit voetpad loopt vanaf de Kerk tot aan de school in de Bisschoplaan, met een oversteekmogelijkheid naar de W. A. Nijenhuisweg.
In het verleden zijn er aan de Kerkelaan bomen gekapt. Waar deze bomen nu ontbreken, zouden weer bomen geplant moeten worden.

Groenstrook.
De werkgroep streeft er naar om aan de oostkant van de Kerkelaan, naast de rijbaan een groenstrook aan te leggen, waarin de bomen opgenomen dienen te worden. Deze groenstrook dient door te worden aangelegd tot aan het beeld van de Raaptepper op de hoek van de Kerkelaan en de W.A. Nijenhuisweg. Het gedeelte waar zich nu klinkers bevinden dient door een groenstrook te worden vervangen. In dit gedeelte van de nieuw aan te leggen groenstrook moeten bomen geplant te worden, waardoor de bomenrij hersteld wordt. De groenstrook zowel te oosten als ten westen van de Kerkelaan dient van bodembedekkers voorzien te worden.

Riolering
De riolering in de Kerkelaan is een aanhoudende zorg. De aanwonenden klagen al jarenlang, dat er zich problemen voor doen. Wanneer de Kerkelaan van een nieuwe bestrating wordt voorzien is er dan ook een goede reden om de riolering aan te pakken en verbeteren.

Parkeerplaatsen
Het parkeren bij de kerk is een regelmatig terugkerend probleem. In de huidige situatie moeten kerkgangers en bezoekers van de vele activiteiten, die in de kerk plaatsvinden hun auto's parkeren in de meestal modderige bermen in de nabijheid van de kerk. Om dit probleem op te lossen wil de werkgroep parkeerplaatsen aanbrengen ter hoogte van het speelveld.
De parkeerplaatsen kunnen loodrecht op de weg worden aangebracht met om de vier parkeerplaatsen een strook met bomen, waarbij in het midden van de parkeerstrook een toegang tot het veld wordt aangebracht. Hier dient de geplande groenstrook naast het voetpad onderbroken te worden.

School aan de Bisschoplaan
Aandacht is ook nodig voor de situatie bij de school aan de Bisschoplaan.
De aanwezigheid van de school zal een groter accent moeten krijgen, de school ligt er nu wat verloren bij.
Om de aandacht op de school te vestigen zal er voor het schoolgebouw in de weg een verbreding aangebracht moeten worden.
Deze verbreding kan plaats vinden in de richting van de school. Dit gedeelte van de weg zal enigszins verhoogd en gemarkeerd moeten worden met gepaste verlichting. Door dit alles ontstaat er niet alleen een pleinachtig effect maar komt er ook wat meer ruimte voor ouders die hun kinderen naar school brengen en weer ophalen. Momenteel is de situatie zo dat ouders, die hun kinderen halen en brengen, de auto's in de berm aan weerszijden van de weg parkeren. De bermen worden daardoor stuk gereden, waardoor er kuilen ontstaan. In een periode met regen veroorzaakt dit een modderboel. Met de aanpassing van dit weggedeelte bij de school wordt niet alleen een verkeersveiliger situatie bereikt maar ook dat de school meer betrokken wordt bij het dorpsbeeld.

Kruisingen
Kruising Kerkelaan - W. A. Nijenhuisweg - Breedsingel - Bisschoplaan
De aansluiting van de W.A. Nijenhuisweg op de Kerkelaan is te breed en daardoor onoverzichtelijk. Dit wordt nog versterkt door het feit dat de Bisschoplaan schuin op de Breedsingel uitkomt, vlak naast de kruising. Te meer omdat er zich in de nabijheid van de kruising aan de Bisschoplaan een school bevindt, is er sprake van een gevaarlijke situatie.
De werkgroep stelt daarom voor de driesprong te versmallen.
Tevens zal het gebied van de kruising verhoogd moeten worden. De werkgroep is van mening, dat er een veiliger en overzichtelijker kruising ontstaat, die bovendien het dorpskarakter een beter aanzien geeft. Het zo ontstane kruisingsvlak zal moeten worden voorzien van gepaste verlichting.

Kruising Houtlaan - W.A. Nijenhuisweg
Deze kruising is momenteel bijzonder ruim opgezet. Hierdoor is deze onoverzichtelijk. Er is dan ook alle reden om deze kruising te versmallen, waardoor het verkeer gedwongen wordt langzamer te rijden.

Verlichting
Om het dorpsbeeld te verbeteren zal er aan de Kerkelaan andere straatverlichting geplaatst moeten worden. Gedacht wordt aan meer korte lantaarnpalen met zachtgeel licht. Als voorbeeld kan de verlichting gelden zoals die in de Bieruma Oostingweg in Oranjewoud is aangebracht.
De verlichting aan de Klepelslag voldoet eveneens niet aan de verwachtingen van de bewoners. In de straat staan in feite te veel lantaarnpalen met te heldere lampen. De werkgroep stelt voor om de lantaarnpalen te voorzien van nieuwe armaturen met een zachter licht of als alternatief het aanbrengen van dimmers op de aanwezige armaturen.
De Bisschoplaan is een veel gebruikte weg in de richting van Mildam. Het verenigingsleven van Katlijk speelt zich voor een belangrijk deel af in Mildam. Velen maken gebruik van deze laan, die door de bossen loopt. Wanneer het donker is ervaren velen deze weg als onveilig en griezelig. In verband hiermee zou het aanbrengen van een aantal, 4 à 5, lantaarnpalen een grote verbetering betekenen.

Verkeersremmers en snelheidszones
De werkgroep stelt de volgende snelheidszones voor:
Dorpskern - 30 km
Weversbuurt - 60 km
W.A. Nijenhuisweg - 60 km
Breedsingel - 60 km
Bisschoplaan - 60 km
Aaltjelaan - 60 km

Met name op de Breedsingel en de W. A. Nijenhuisweg wordt door het verkeer te snel gereden. Op deze wegen, waar sprake is van lintbebouwing, levert dit regelmatig gevaarlijke situaties op. De bewoners van de woningen aan deze beide wegen ervaren dit als bedreigend, vooral ten aanzien van de kinderen.
De werkgroep stelt voor om op deze wegen een optische wegversmalling aan te brengen in de vorm van onderbroken witte lijn aan de weerszijden van deze beide wegen, 0,75 meter vanuit de berm. De stroken die daardoor ontstaan zouden een andere kleur slijtlaag moeten krijgen. De middenstreep op deze wegen dient dan te vervallen.

Snelheidsmetingen
Op verzoek van de werkgroep heeft de Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie 3VO op 31 oktober en 3 november 2000 op een drietal plaatsen op verschillende tijdstippen snelheidsmetingen uitgevoerd.
De snelheidsmetingen vonden plaats:

binnen de bebouwde kom:
  • bij het speelveld aan de Kerkelaan
  • ter hoogte van de Breedsingel no. 2
juist buiten de bebouwde kom:
  • ter hoogte van de W.A. Nijenhuisweg no. 19
De resultaten:
    • Kerkelaan: Op de Kerkelaan waar maximaal 50 km gereden mag worden werd geconstateerd dat er door veel voertuigen te snel werd gereden. Afhankelijk van het tijdstip waarop gemeten werd dat door 33,3% tot 66,7% van de bestuurders van motorvoertuigen te snel werd gereden. De gemiddelde snelheid varieerde van 58 tot 64 km per uur. Het valt daarbij op dat met name tussen in 7.30 uur en 8.30 uur de hoogste snelheden werden gemeten.

    • Breedsingel: Op de Breedsingel ter hoogte van de woning no. 2 werd eveneens geconstateerd dat veel bestuurders van motorvoertuigen sneller reden dan de maximaal toegestane snelheid. Afhankelijk van het tijdstip waarop de snelheidsmetingen werden uitgevoerd bleek dat 25 % tot 76,5 % te snel reed. De gemiddelde snelheid varieerde van 54 km tot 66 km per uur. Het viel daarbij op dat vooral het inkomend verkeer vanaf de Schoterlandseweg een te hoge snelheid heeft

  • W.A. Nijenhuisweg: Op deze weg werd net buiten de bebouwde kom gemeten. De resultaten van de twee uitgevoerde metingen geven een verschillend beeld. De meting op 31 oktober 2000 tussen 9.00 uur en 10.00 uur geeft aan dat het inkomend verkeer richting dorpskern een gemiddelde snelheid heeft van 54 km per uur en het uitgaande verkeer een snelheid van 63 km per uur. De meting op vrijdag 3 november tussen 13.45 uur en 14.45 uur laat zien dat zowel het inkomende als het uitgaande verkeer een gemiddelde snelheid van 82 km per uur.
Conclusie naar aanleiding van de metingen:
  1. Kerkelaan: Op de Kerkelaan wordt door het overgrote deel van de weggebruikers veel te snel gereden. De klachten van de bewoners van de Kerkelaan over te snelheid van het verkeer zijn dan ook terecht!
  2. Breedsingel: Op de Breedsingel, binnen de bebouwde kom, wordt eveneens door de weggebruikers te snel gereden. Ditgeldt met name voor het inkomende verkeer.
  3. W.A.Nijenhuisweg: Hier werd juist buiten de bebouwde kom gemeten.
    Tijdens de meting van 31 oktober hield elke gebruiker zich aan de toegestane maximumsnelheid van 80 km per uur. Bij de meting van vrijdag 1 november bleek dat 100 % van de weggebruikers de maximaal toegestane snelheid van 80 km te overschrijden.
  4. Niet alleen automobilisten overtreden op ruime schaal de maximum snelheden, voor bestuurders van trekkers en bromfietsen geldt hetzelfde.
  5. Gelet op het karakter van de W.A. Nijenhuisweg en de Breedsingel buiten de bebouwde is een maximumsnelheid van 80 km te hoog. Deze wegen kenmerken zich namelijk door een lintbebouwing, met uitritten van de woningen op deze wegen.
Zie voor nader specificatie bijlage B

Prioriteiten


De werkgroep is van mening dat de in deze nota genoemde concretiseringen stuk voor stuk van belang zijn voor een opwaardering en het verkeersveiliger maken van het dorp Katlijk. Toch wil de werkgroep aangeven welke concretiseringen prioriteit behoeven. In verband hiermee wordt een volgorde van prioriteiten aangegeven.
Deze lijst ziet er als volgt uit:
  1. Herinrichting dorpskern:
    • van de dorpskern een 30 km - zone maken
    • aanbrengen van dorpsmarkeringen d.m.v. plantenbakken
    • aanleggen van een voetpad langs de Kerkelaan
    • aanpassen verlichting aan de Kerkelaan
    • aanbrengen van parkeerplaatsen bij het speelveld
    • aanleggen van groenstroken aan de Kerkelaan
    • aanleggen van een plein, met inrichting, ter hoogte van de kerk en klokkenstoel
    • verbetering van de kruising W. A. Nijenhuisweg - Breedsingel - Kerkelaan - Bisschoplaan
    • verbetering riolering in de Kerkelaan
  2. Aanpassing van de situatie bij de school
  3. Aanvulling van de verlichting aan de Bisschoplaan
  4. Aanpassing verlichting Klepelslag
  5. Aanleg voetpaden:
    • vanaf de Klepelslag om de kerk en klokkenstoel naar de Kerkelaan
    • van Kerkelaan over het speelveld naar de bossen.
  6. Aanbrengen van optische wegversmallingen in Breedsingel en W.A. Nijenhuisweg en het plaatsen van 60 km - borden op de weggedeelten buiten de bebouwde kom
  7. Aanpassing kruising W.A. Nijenhuisweg en Houtlaan

Bijlagen

Bijlage A: Schetsen en samenvatting

Beschouwde aspecten
  • Begrenzing dorpskern
  • Kruising Houtlaan - W.A.Nijenhuisweg
  • Verlichting
  • Verkeersremmers, snelheidszones
  • Herinrichting Kerkelaan
    • kerkplein
    • voetpad Kerkelaan
    • riolering
    • parkeerplaatsen Kerkelaan
    • kruising Kerkelaan - W.A.Nijenhuisweg
DorpskernDorpskern
  • Begrenzing handhaven bij blauwe borden
  • 30 km zone instellen
  • Herkenbaarheid entrees dorpskern
  • Herkenbaarheid dorpskern door andere bestrating (roodbruine gebakken klinkers)

KerkpleinKerkplein
  • Plein over gehele breedte v.d. weg
  • Bestrating in andere kleur (rood)

Kerkplein tekening

Kerkplein tekening 2

ParkeerplaatsenParkeerplaatsen Kerkelaan
  • Parkeerplaatsen loodrecht op de weg (mijnsteen of granulaat)
  • Om de vier parkeerplaatsen strook met bomen
  • In de midden toegang tot het veld

Kerkelaan plattegrond

Kerkelaan tekening

Dwarsprofiel KerkelaanDwarsprofiel Kerkelaan
  • Voetpad zuid-westzijde weg, tussen erf en bomenrij
  • Bestrating roodbruine gebakken klinkers
  • Groenstrook en aanvullen bomenrij aan noord-oostzijde
  • Nieuwe verlichting

Kerkelaan tekening 2

Kruising Kerkelaan - W.A.NijenhuiswegKruising Kerkelaan - W.A.Nijenhuisweg
  • Smaller maken aansluiting W.A.Nijenhuisweg
  • Plateau en pleintje tegenover aansluiting W.A.Nijenhuisweg

Kruising

Verlichting
  • Kerkelaan: meer kortere lantaarnpalen met zachtgeel licht
  • De Klepelslag: nieuwe dimbare armaturen
  • Bisschoplaan: meer lantaarnpalen
Verkeersremmers
  • Drempels bij ingangen dorp aanleggen
  • Versmalling door robuuste plantenbakken van rondhout, met hierin hulstbomen, geplaatst bij ingangen dorp
  • Kerplein laten doorlopen over de rijbaan
  • Verhoogd plateau bij de kruising Kerkelaan - W.A.Nijenhuisweg
  • Verhoogd en verbreed plateau bij school
Samenvatting
  • Herkenbaarheid Katlijk
  • Kerk als 'blikvanger' laten fungeren
  • Verkeersveiligheid
  • Verlichting

Bijlage B: Overzicht snelheidsmetingen

Resultaat snelheidsmetingen

Metingen gehouden op 31 oktober en 3 november 2000 te Katlijk

Dag Tijd Locatie Rijrichting Aantal
voer-
tuigen
85 percentiel
waarde
Aandeel auto's
>50 km/u
(absoluut / % van totaal)
Dinsdag
31/10/00
07.30 -
08.30
Kerkelaan t.h.v.
speelveld
Mildam 12 64 km/u 8 / 66,7%
Dinsdag
31/10/00
07.30 -
08.30
Kerkelaan t.h.v.
speelveld
De Knipe 15 63 km/u 10 / 62,5%
Dinsdag
31/10/00
09.00 -
10.00
Nijenhuisweg 19 Mildam 10 61 km/u 10 / 100%
Dinsdag
31/10/00
09.00 -
10.00
Nijenhuisweg 19 Bontebok 6 68 km/u 6 / 100%
Dinsdag
31/10/00
11.30 -
12.30
Breedsingel 2 Mildam 16 54 km/u 4 / 25%
Dinsdag
31/10/00
11.30 -
12.30
Breedsingel 2 De Knipe 15 63 km/u 11 / 73,37%
Vrijdag
3/11/00
13.45 -
15.00
Nijenhuisweg 19 Mildam 24 82 km/u 24 / 100%
Vrijdag
3/11/00
13.45 -
15.00
Nijenhuisweg 19 Bontebok 19 82 km/u 19 / 100%
Vrijdag
3/11/00
15.15 -
16.15
Breedsingel 2 Mildam 17 66 km/u 12 / 70,6%
Vrijdag
3/11/00
15.15 -
16.15
Breedsingel 2 De Knipe 17 62 km/u 13 / 76,5%
Vrijdag
3/11/00
16.15 -
17.15
Kerkelaan t.h.v.
speelveld
Mildam 18 58 km/u 6 / 33,3%
Vrijdag
3/11/00
16.15 -
17.15
Kerkelaan t.h.v.
speelveld
De Knipe 24 60 km/u 13 / 54,2%

De 85 percentiel waarde wordt in de verkeerskunde en ook door wegbeheerders gebruikt. Wanneer deze waarde overeenkomt met de maximumsnelheid is er geen probleem. Is de waarde (veel) hoger, dan zijn maatregelen ter vermindering van de snelheid gewenst.
  • In de meetgegevens zijn de snelheden van brommers en trekkers niet meegenomen.
  • Er zijn tijdens de metingen 6 brommers gepasseerd. Zij reden met snelheden van 35, 38, 41, 45, 51 en 51, gemiddeld is dit 43,7 km/uur.
  • Voor trekkers geldt: snelheden van 31, 31, 28, 44, 31 en 38: gemiddeld 33,8 km/uur.


 Reageer >>