Verrast
Eind augustus ontvingen we een informatiefolder met als onderwerp "Verduurzamen en verbeteren openbare verlichting Schoterlandseweg". Met de nadruk op verbetering en verduurzaming werd tussen neus en lippen door vermeld dat er ongeveer 100 lichtmasten verwijderd zouden gaan worden. Met de kennisgeving van de verandering van de openbare verlichting van een paar jaar geleden nog in gedachten was ik blij verrast dat er nu doorgepakt zou gaan worden. Na het buitengebied, nu de hoofdwegen en dan hopelijk daarna de lichtshow op het klaverblad aanpakken?Verwondering
Het verhaal en de termijn van implementatie was wat vaag, dus ik was in de veronderstelling dat er nog wel een specifiekere inforonde zou gaan komen. Helaas werd ik op vier november overvallen met een persbericht waarin u vol trots een lantaarnpaal aan het uitgraven leek te zijn! Wat las ik nu? 175 lichtmasten? Waarvan er 100 verwijderd worden? Poe, dat is ruim meer dan de helft! Even snel rekenende dat lantaarnpalen bij afslagen vast wel behouden zouden blijven, zouden dan ongeveer één op de drie à vier lantaarnpalen behouden blijven? Snel Heijmans en de gemeente gebeld..Frustratie
Geen reactie, nog een keer bellen.. en toen waren een paar dagen later de heren van Heijmans al bij ons voor de deur. Bij navraag viel mijn mond open: àlle lantaarnpalen die niet bij een "verkeerspunt" staan worden verwijderd, zonder enige uitzondering!Waarom niet een deel laten staan, net zoals duidelijk omschreven in de fase van dit project uit 2019?
Het was natuurlijk al te laat, maar waarom kon ik niet even gebeld worden?
Boosheid
Het persbericht nog een keer doorlezende ervoer ik de laatste zin, "Daarbij wordt rekening gehouden met de sociale- en verkeersveiligheid, sfeer en beleving van de ruimtelijke kwaliteit", als een klap in mijn gezicht, welke sociale veiligheid, welke verkeersveiligheid, welke sfeer en beleving?Ik woon nu aan een stukje Schoterlandseweg waarop anderhalve kilometer, tussen de afslag Houtwallen en de Breedsingel, geen enkele lantaarnpaal meer te vinden is.
In de bijna zeven jaar dat ik hier nu weer woon heb ik tientallen (bijna) aanrijdingen meegemaakt, soms bleef het bij een noodstop, soms met lichte schade aan de auto en een gewond hert, soms met (bijna) direct dode herten tot auto's die "total loss" waren waarbij een ambulance of brandweer aanwezig was. Hoe is het dan te verdedigen om op dat stuk weg werkelijk alle verlichting te verwijderen?
De boosheid behaalde het kookpunt toen vandalen met de auto werkelijk alle reflectorpaaltjes aan beide kanten van de weg over de volledige anderhalve kilometer kapot gereden hadden. Nu is het wegdek in zijn geheel onzichtbaar bij extreem weer! Waarna ik de volgende dag bij het uitlaten van onze hond een kadaver van een hert vond waarbij de klap zo groot moet zijn geweest dat.. ik zal u de foto besparen. Wel voeg ik een filmpje toe waarbij, nota bene overdag, auto's op normale snelheid rijden en niets in de gaten hebben wat er een heel klein moment later de weg oversteekt, deze keer ging het goed.. ter illustratie..
Adempauze
U kunt zich wellicht voorstellen dat ik op het punt was gekomen een boze brief te schrijven. Maar besloot wijselijk het nog even aan te zien, misschien moest mens en dier nog even wennen aan de nieuwe situatie. Misschien zouden de reflectorpaaltjes, net als na de vorige vernielactie deze keer sneller worden vervangen. Of zouden we daar deze keer net zo lang op mogen wachten als het op oudjaarsdag 2021 gevandaliseerde en uiteindelijk verwijderde plaatsnaambord van Katlijk? Die is er namelijk nog steeds niet (zou dat misschien de reden zijn dat Katlijk in het artikel van Omrop Fryslân amper aan bod kwam?)Omdenken
Geachte meneer van Veen,U bent betrokken bij 'Coöperatie Openbare Verlichting & Energie Fryslân UA'. Zou u daar over dit onderwerp en in het speciaal "mijn stukje" Schoterlandseweg, nog eens uw licht op kunnen steken?
U heeft 'Integraal beheer openbare ruimte' in uw portefeuille, ik durf de stelling aan dat minimaal het aangegeven stukje 'openbare ruimte' nu onvoldoende beheerd wordt, zou u hier (nogmaals) aandacht aan willen besteden?
Beste Jaap, je bent óók onze dorpswethouder. We hebben net een hele hoop gedoe en miscommunicatie achter de rug en nu lijkt het volgende "moeizame onderwerp" zich alweer aan te dienen. Ontzettend spijtig.
Bijna 60 jaar geleden werd er actie gevoerd aan de Breedsingel, om die donkere weg van licht te voorzien. De toverformule "geeft licht bij duisternis" heeft daar geholpen, zou het helpen wanneer ik een dergelijk bord zou plaatsen? Vandaag de dag is de Breedsingel beter verlicht dan de Schoterlandseweg. Sterker nog, de onverharde Buitenweg is zelfs veiliger verlicht dan de Schoterlandseweg!
Maar serieus, ik snap dat de overlast van de vele honderden herten in en om Katlijk "op het bordje ligt" van de provincie, maar zou je voor een klein herstel van het veiligheidsgevoel willen kijken of het mogelijk is om toch minimaal op ongeveer elke 500 meter een lantaarnpaal terug te plaatsen? Bijvoorbeeld ééntje tussen transportbedrijf Ponne en de ingang van it Ketliker Skar en ééntje ter hoogte van ongeveer Schoterlandseweg 20 à 22? Dan is er in ieder geval enige minimale oriëntatie verlichting aanwezig.
Tot slot, ik hoop dat je dit jaar wel bij de jaarvergadering van plaatselijk belang aanwezig kunt zijn. Open, volledige én directe communicatie is goud waard. En wellicht kun je iets vertellen wat het buitengebied tegemoet kan zien voor het uitgespaarde geld?
Afsluitend, dit is een ingezonden open brief van Eesger Toering, woonachtig aan het genoemde stuk Schoterlandseweg in Katlijk. Het is zijn opiniestuk, niet de opinie van de webredactie, noch van plaatselijk belang.