info

7-11-2007

LC.nl

Weerzin tegen spaarzame verlichting groeit

Dossier: Verlichting

HEERENVEEN - De proef van de gemeente Heerenveen met nieuwe spaarzame verlichting in het buitengebied wekt steeds grotere weerstand op. Ouderen durven de straat niet meer op. De dorpen verzamelen alle klachten en sturen die binnenkort naar de gemeente.

De desbetreffende plaatselijk belangen kregen tot dusver amper een positief geluid te horen. De duisternis wakkert angstgevoelens aan. ,,At se besparje wolle, moatte se op It Fean mar wat ljocht útdwaan’’, is de tendens. Ruim een week branden er in delen van het Heerenveense buitengebied geen straatlantaarns meer. Lichtbakens op zonne-energie in de berm moeten ervoor zorgen dat het verkeer zijn weg vindt in het donker.

,,Alderein doart de dyk net mear op, se fine it te tsjuster’’, vertelt voorzitter Tino van de Ven van Plaatselijk Belang Oude- en Nieuwehorne. En ouders vrezen de veiligheid voor hun schoolgaande jeugd, die in het donker op de fiets naar Heerenveen moet. Liever zouden de bewoners van de tweelingdorpen zien dat de straatlantaarns om en om branden. Ook in de bebouwde kom.

Katlijkers zijn evenmin blij met de landelijke proef, die tot het einde van de wintertijd duurt. ,,Dit is te donker, it is gewoan tsjuster’’, vertelt Johannes Bron, voorzitter van Plaatselijk Belang Katlijk. Tientallen dorpelingen deden tot dusver bij het bestuur hun beklag. ,,Wy sille alle reaksjes ynsammelje en dy jouwe wy troch oan de gemeente.’’

In delen van Bontebok zijn de palen met lampjes op zonneenergie nooit geplaatst. Daar branden de straatlantaarns inmiddels alweer. En zo zou het overal weer moeten, hoorde Plaatselijk Belang-voorzitter Johannes Wassenaar de afgelopen week al menigeen zeggen.

Op stille weggetjes hoeft niet de hele nacht licht te branden, vindt menigeen. Maar een afslag of een kruispunt moet toch goed zichtbaar zijn. Het bestuur van Bontebok overweegt een enquête te houden onder de bevolking.

CDA-raadslid Rommy Haarsma zei zich er maandagavond in de raadscommissie van de gemeente Heerenveen over te verbazen dat ook de Schoterlandseweg in de proef is meegenomen. Omdat de weg onder de provincie valt. Maar die doet er ook aan mee, verklaarde wethouder Meine Scheweer.

En voor klachten, die Haarsma eveneens ter ore kwamen, verwijst de wethouder de bevolking naar de gemeentelijke website. De gemeente hoopt met de lampjes op zonne-energie tot €80.000 per jaar te besparen. Er missen overigens al meerdere exemplaren. Die zijn uit baldadigheid of pure ergernis uit de berm getrokken.

Lees dit en meer op dekrantvantoen.nl >>

© foto ter illustratie NoordOost.nl/Alex de Haan
 Reageer >>