Naar aanleiding van de structuurvisie Oranjewoud van 1996 is de gemeente Heerenveen in 1997 gestart met de uitwerking van de onderdelen recreatie en verkeer. Oranjewoud is een geliefd recreatiegebied. Het nieuwbouwplan Skoatterwâld zal een extra druk op het gebeid geven. Bovendien vindt er veel doorgaand verkeer plaats. Doel is het ontwikkelen van een verkeerscirculatie voor Oranjewoud om de verkeersdruk te verminderen en doorgaand verkeer te verhinderen.

De uitwerking van het voorkeursmodel heeft de volgende kenmerken.
- Het gebied wordt niet afgesloten.
- Inrichting van opvangplaatsen zodanig dat er een psychologische drempel ontstaat hetgeen met borden wordt ondersteund.
- De opvangplaatsen zo dicht mogelijk aan de rand van het kerngebied.
- Auto's van bezoekers te parkeren op de opvangplaatsen.
- Fietsers en voetgangers ondervinden geen beperkingen binnen het kerngebied.
- Bewoners en en bestemmingsverkeer kunnen wel de bestemming bereiken.
Ten opzichte van het eerdere plan zijn er een aantal wijzigingen. De opvangplaatsen worden niet door aarden wallen aan het gezicht vanaf de weg ontrokken, maar door beukenhagen. Reden is het verkrijgen van meer sociale veiligheid.
De opvangplaatsen zullen worden voorzien van informatiepanelen.

De opvangplaats aan de Kerkelaan in Katlijk zal worden gesitueerd aan de buitenkant van de bocht bij thee- en koffehuis "Liefhebberij de Hooiberg". Er zal plaats zijn voor ca. 14 auto's. Er komt een extra opvangplaats aan de Jan Jonkmanweg ter hoogte van het fietspad de Fuotpaden. Verder is het plan om op de driesprong Jan Jonkmanweg - Kerkelaan - Weversbuurt een verhoogd plateau aan te brengen met een bord dat aangeeft dat men het "Parklandschap Oranjewoud" binnenrijdt en zullen er een drietal drempels en een verhoogd plateau worden aangebracht in de Jan Jonkmanweg om doorgaand verkeer te ontmoedigen.
De wegen welke uitkomen op de Weversbuurt zullen ongewijzigd blijven. Op dit moment is de Aaltjelaan vanaf de Bisschoplaan verboden in te rijden. De Yntzelaan vanaf Mildam is in beide richtingen toegankelijk. De Molenlaan (zandweg met fietspad) is alleen voor bestemmingsverkeer toegestaan. Wel wordt er aan gedacht de maximum snelheid, daar waar die nu 80 km/uur bedraagt, terug te brengen naar 60 km/uur.
De financiële middelen van de gemeente voor het plan zijn niet toereikend. Het plan gaat 4,7 miljoen gulden kosten, terwijl de gemeente slechts mogelijkheden heeft tot 3,5 miljoen gulden. Daarom is er gezocht naar kostenbesparingen. Deze kunnen worden gevonden in een versobering van de uitvoering:
- De opvangplaatsen voorzien van grind i.p.v. grasstenen, soberder aan te kleden (alleen te voorzien van een fietsenrek) en het doorgaande fietspad niet te versmallen, maar te voorzien van rood asfalt.
- De bestaande parkeerplaatsen aan de Julianalaan en de Schoterlandseweg niet aan te passen.
- De opvangplaatsen aan de Kerkelaan en de Jan Jonkmanweg soberder uit te voeren.
- De Domineessingel en de Albertina Agnesweg alleen af te sluiten en niet aan te passen.
- De bospromenade Bieruma Oostingweg soberder uit te voeren.
De bewoners van Mildam zijn bang voor een verhoging van het doorgaande verkeer door hun woonplaats door de afsluitingen. Het is duidelijk dat dit het geval zal zijn, maar de verkeersintensiteit door Mildam zal slechts gering toenemen. Verder vreest men dat het sluipverkeer via de Yntzelaan en de Aaltjelaan zal toenemen. Dit zou bij voetbalwedstrijden in het Abe Lenstra nu al het geval zijn. Om de drukte bij de afrit Heerenveen centrum te vermijden gaat het verkeer vanuit het zuiden op de A32 dan via de afrit Ter Idzard, via de Mildamster polder, Yntzelaan, Weversbuurt en Jan Jonkmanweg naar Heerenveen. Bewoners verwachten dat dit alleen maar zal toenemen.
De Yntzelaan wordt als te smal ervaren, fietsers en voetgangers komen nogal eens in de verdrukking. Door er alleen éénrichtingsverkeer toe te staan wordt niet als een oplossing gezien, omdat dat alleen maar snelheidsverhogend zal uitwerken. Een mogelijke oplossing is het maken van haventjes voor het passeren van auto's, waardoor deze op elkaar moeten wachten.
Bedrijven in Katlijk verwachten een omzetdaling door de afsluiting van de route door Oranjewoud naar Katlijk en de verkeersremmende maatregelen in de Jan Jonkmanweg. Bovendien wordt er getwijfeld aan het effect van de drempels. Katlijk zou verder graag een extra opvangplaats bij het kerkje zien.
Het is nog mogelijk om schriftelijke inspraakreacties in te dienen tot 17 mei 1999 bij burgemeester en wethouders van de gemeente Heerenveen, Postbus 15000, 8440 GA Heerenveen. Op 14 en 15 mei komt het in de raadscommissie ROM, terwijl op 5 juli de besluitvorming in de gemeenteraad zal plaatsvinden.