Ze wonen, samen met hun dochters Lelah (13) en Fae (9), inmiddels alweer ruim twee jaar aan de Kerkelaan 13 in Katlijk en hebben het gevoel dat ze, na op best wel veel plekken op de wereld te hebben gewoond, niets anders meer wensen. Voordat ik bij hen binnenstap, heb ik natuurlijk een aantal vragen bedacht, Na mijn korte kennismaking met Arjen in 2019, zijn er twee onderwerpen blijven hangen: ‘buitenland’ en ‘muzikant’. Genoeg stof tot praten, zo blijkt.
Hoe kwamen jullie eigenlijk in het buitenland terecht?
Arjen en Saskia blijken beiden nogal avontuurlijk te zijn ingesteld. ‘We wilden, zoals zoveel studenten na hun studie, met een rugzak de wijde wereld in. ‘We zijn in 1998 vertrokken voor een rondreis door Zuid-Amerika’. Onderweg kreeg Saskia, die Engelse taal en cultuur in Utrecht heeft gestudeerd, na een half jaar een baan bij Buitenlandse Zaken. Haar eerste uitzending was naar Curaçao. Arjen had na de MTS, inmiddels het diploma HTS aan de Hogeschool Utrecht op zak. ‘Tijdens de eerste uitzending van Saskia ben ik op Curaçao mijn eigen bedrijf gestart’, vertelt Arjen. Als ik hen vervolgens vraag waar ze zoal nog meer hebben gewoond, waarschuwt Arjen me al ‘Het zal je straks nog gaan duizelen als we vertellen waar we voor hoelang hebben gewoond’. En, inderdaad, het wordt een indrukwekkend rijtje met zogenaamde ‘lotsbestemmingen’. In grote lijn komt het neer op Trinidad - Curaçao - Jakarta - Teheran (Iran) - Katlijk - Den Haag - Curaçao - Velddriel - Katlijk.Eindigde jullie zoektocht naar een woning nu toevallig opnieuw in Katlijk?
Ze hebben beiden roots in Heerenveen (hebben elkaar ontmoet in De Muis). ‘Toen we een paar jaar geleden hadden besloten ons in Nederland te settelen en ik een baan bij Eurofiber in Maarssen kreeg, zetten we met de passer een cirkel op de kaart’ vertelt Arjen. Met de voorwaarden dicht bij familie en ruimte kwamen ze uit op het Noorden.En nu zult u, net zoals ik tijdens het interview denken: Maar, Katlijk komt twee keer in het rijtje voor, klopt dat wel? Ze zeggen altijd Toeval bestaat niet, want de mens denkt in oorzaak en gevolg en negeert toeval, maar dit zou je heel goed toeval kunnen noemen. ‘Het is inderdaad heel grappig dat we twee keer zijn neergestreken in hetzelfde huis. Onze eerste periode in dit huis was van november 2008 tot voorjaar 2009, tusssen twee uitzendingen van buitenlandse zaken in verteld Saskia. ‘Via via konden we het huis aan de Kerkelaan 13 huren.
Met kleine Lelah vielen we met de winteractiviteiten en de komst van Sinterklaas, toen nog in het kerkje, met de neus in de boter’. In 2009 vertrok de familie naar Den Haag en daarna weer naar Curaçao. ‘In de vakanties daarna huurden we het huis op camping Tolbrugschans in Oudehorne bij de Tjonger en dan reden we drie jaar elke keer weer even langs ‘ons huis’ aan de Kerkelaan om te kijken of er veranderingen waren die erop leken dat het te koop zou kunnen komen’. In 2010 verhuisden Arjen en Saskia, inmiddels met een 2e dochter, Fae, terug naar Nederland, Velddriel.
‘Twee jaar geleden wilde het toeval dat mijn zus tijdens het paardrijden in Katlijk opving dat ‘ons’ huis aan de Kerkelaan te koop zou komen. Daar lieten we vanuit Velddriel natuurlijk geen gras over groeien’. De rest is bekend. ‘Nu er met corona volop wordt thuisgewerkt, is de gereserveerdheid die er een aantal jaren geleden was vanuit Maarssen voor mijn twee dagen thuiswerk als sneeuw voor de zon verdwenen’. Saskia kan op de fiets naar haar werk als docent Engelse taal aan de bovenbouw op het Luzac College in Heerenveen.
Over hun huis is nog een aardig detail te vermelden. In de jaren ’30 is het huis gebouwd als pastorie voor de dominee die werd aangesteld in Katlijk.
Maar, hoe zit dat nu met de muziek?
Het blijkt dat Arjen voor Happen met Ketlikers met Justin (pianist) min of meer een gelegenheidsduo vormde. ‘Als mensen in je nieuwe woonplaats er lucht van krijgen dat je muzikant bent, dan weten ze je al gauw te vinden. Maar ik had nog geen muzikale compaan. Ik heb Justin, waar ik op Curaçao ook heel vaak mee had gespeeld en die inmiddels ook weer in Nederland woont, gebeld. Met de woorden ‘’Ik heb je hulp nodig, je moet nú je bijdrage leveren aan mijn integratie in Katlijk’. Je begrijpt wel dat hij niet kon weigeren. Muziek is altijd een rode draad in mijn leven geweest’. Momenteel is Arjen frontzanger bij de band Plaatstaal uit Rotterdam. De website geeft aan dat het repertoire van de band bestaat uit de allerbeste rock van eigen bodem (dus Nederlandstalig) die garant staat voor een avond meezingen en dansen. Met nummers vanaf de jaren ‘70, de klassiekers van Doe Maar, De Dijk, the Scene uit de jaren ’80 en Blof. Voor corona stonden ze in het seizoen twee keer per week op het podium. Door corona is helaas alles anders. Plaatstaal heeft zelfs drie keer opgetreden tijdens The Night of the Koemarkt.Saskia blijkt ook muzikaal te zijn en zingt ook. ‘Op Curaçao heb ik een muziekschool opgericht. We hadden op een gegeven moment 50 leerlingen, ontzettend leuk!’ Ze hebben beiden gemerkt dat muziek verbindt, waardoor je in een nieuwe omgeving een snelle(re) start maakt.
Noem eens een paar verschillen tussen Katlijk en Curaçao
Het zal niemand verrassen dat ik te horen krijg dat het leven op Curaçao vooral ontspannen is. Mensen leven volgens het motto ‘Je werkt om te leven en je leeft niet om te werken’. De ontspanning is diep ingebed in het dagelijkse leven. Het klimaat werkt daar natuurlijk ook aan mee. ‘Eenmaal weer in Nederland moet je wennen aan het georganiseerde leven, zoals we dat hier gewend zijn’. Ze vertellen dat Curaçao ook een schaduwzijde heeft. De criminaliteit op het eiland is pittig. Dit betekent dat de veiligheid rondom het huis ook anders is georganiseerd dan hier. Ook het wonen en goed onderwijs zijn veel duurder dan hier. ‘Al met al een geweldige periode in ons leven geweest, Lelah en Fae missen de witte stranden en palmen met kokosnoten het meest’.Tot slot: Wat vinden jullie zo leuk aan Katlijk?
‘Dat is eigenlijk heel simpel: het dorpscontact. We lopen de deur niet bij elkaar plat, maar kunnen altijd een beroep doen op onze buren. Een mooi voorbeeld’ zo vertelt Saskia ‘was het verhuizen van een grote kast van Kerkelaan 18 naar ons op een platte boerenkar. De buurmannen stonden in een mum voor ons klaar; ze vinden het natuurlijk veel te gezellig, zo’n actie. Verder de natuur, waar we middenin wonen, vinden we echt geweldig! Dat onze meiden hier op straat kunnen spelen en hun eigen vrijheden kunnen opzoeken, dat vinden we heel belangrijk’. De vergelijking met Teheran, waarbij het aantal inwoners inclusief voorsteden op 13 miljoen wordt geschat, is bizar. Er komen steeds meer gezinnen met jonge kinderen wonen aan de Kerkelaan, wat een leuke ontwikkeling is voor het dorp. Saskia en andere ouders in het dorp vinden elkaar bij het organiseren van allerlei leuke activiteiten voor de jeugd. Het lijkt hen leuk om de oudere jeugd te betrekken bij het organisatie van jeugdactiviteiten.Anderhalf uur later bedank ik Arjen en Saskia voor hun ontzettend enthousiaste verhaal waarbij ze mij op hun wereldreis hebben meegenomen, die voorlopig denk ik even eindigt in Katlijk. Zo kunnen we hopelijk op een volgend Happen met Ketlikers nog eens van Arjen zijn muziek genieten.