Jagers mogen volgend jaar maximaal tweehonderd damherten afschieten in het gebied rond Katlijk en Oranjewoud.
De provincie Fryslân heeft daar een vergunning voor afgegeven. Volgens gedeputeerde Matthijs de Vries (CU) loopt het de spuigaten uit met de groei van de populatie. Begin dit jaar telde het gebied zo’n zeshonderd damherten, op dit moment zijn het er circa duizend. Niet ingrijpen betekent dat de populatie jaarlijks met minimaal 30 procent toeneemt, aldus De Vries.
Door deze toename is de verkeersveiligheid in het gebied in het geding. Het afgelopen jaar was sprake van 31 aanrijdingen met motorvoertuigen. Een groot deel van die botsingen vond plaats op de N380 tussen Oudeschoot en Nieuwehorne. Daarnaast vreten de dieren alles kaal in de bossen en bosschages in het gebied en klagen bewoners over de schade aan hun tuinen. ,,Eigenlijk blijven alleen wat rododendrons over. Die lusten ze niet”, verklaart De Vries die onlangs met de lokale wildbeheereenheid op excursie is geweest in het gebied.
Verkeersveiligheid belangrijkste argument voor afschot
,,Maar het is vooral de verkeersveiligheid die ons heeft doen besluiten om een vergunning af te geven voor afschot”, benadrukt de CU-gedeputeerde. Een aanrijding met een damhert van 80 tot 100 kilo is vergelijkbaar met een botsing tegen een blok beton, weet Henk de Bruin, die de jagers vertegenwoordigt in de Fauna Beheereenheid Fryslân. ,,Dat is dus niet erg prettig.’’Het afschot van maximaal tweehonderd damherten is in eerste instantie bedoeld om de groei uit de populatie te halen. Deze fase duurt waarschijnlijk twee jaar. Vervolgens onderzoekt de provincie wat de meest wenselijke omvang is van het aantal damherten in het gebied.
Jagers gaan zorgvuldig te werk
De jagers zullen bij het afschot zeer zorgvuldig te werk gaan, zei De Bruin. Dat betekent dat vooral geschoten zal worden op damherten aan de randen van een groep. ,,Als je lukraak in het midden schiet, ontstaat er veel onrust. De dieren verspreiden zich en dan wordt het nog lastiger om de populatie te beheren.’’De geschoten dieren worden geslacht en geprobeerd wordt om het vlees lokaal in de markt te zetten. Een belangrijke afnemer is parkhotel Tjaarda in Oranjewoud, weet De Bruin. Het streven is om zo weinig mogelijk af te voeren naar Rendac, zo vult De Vries aan.
lees het hele artikel op lc.nl >>
[update] 27-11-2024 Voor geïnteresseerden is de gehele vergunning te vinden in het dorpsarchief>>
© foto E. Toering, ''screenshot" uit een videofragment