Raaptepper Herfst 2019
Wendy Kraai
Papegaaien in Katlijk
Eind september heb ik aan de Schoterlandseweg een bruiloft waar ik Linda en haar vriend Douwe ontmoet. Douwe is bij veel Katlijkers bekend als de boer die op de oude manage aan de Weversbuurt woont. Wat begon als een internetliefde, is uitgegroeid tot een real-life liefde, waarbij de passie voor buitenleven een bindende factor is. Hoe groot een klein dorp als Katlijk kan zijn, blijkt maar weer want ik had Linda en Douwe nog nooit eerder gezien. Halverwege de bruiloft raken Linda en ik aan de praat.
Mijn voeten doen inmiddels enorm veel pijn door de hoge hakken die ik draag na een zomer op slippers te hebben gelopen. Op tien meter van ons speelt een band stevige country and western muziek en ook de andere aanwezigen om ons heen praten en lachen er gretig op los. Het lawaai plus mijn pijnlijke voeten zijn voor mij geen ideale omgeving voor het voeren van een gesprek. Ik denk dan ook dat ik Linda verkeerd versta als ze vertelt dat ze een papegaaienkwekerij heeft. ‘Zei je nou papegaaienkwekerij?’ herhaal ik best dommig. ‘Ja, een papegaaienkwekerij’.
‘Dus jij hebt papegaaien in je schuur?’ reageer ik opnieuw vrij dommig. ‘Ja, klopt’. Een paar weken later neem ik contact op met Linda. Er zijn vast meer inwoners van Katlijk die van het bestaan van een papegaaienkwekerij in hun dorp niets wisten. Dat maakt het een leuk onderwerp voor de Raaptepper.
Even een korte introductie: Linda is geboren in Maarssen en heeft twee kinderen. Behalve dat ze zich een papegaaienkweekster mag noemen, is ze ook paardenmasseuse voor wedstrijdpaarden en oudere paarden. Deze paarden komen bij haar voor pijnverlichting en ontspanning. En als ze nog een gaatje in haar agenda over heeft, bezoekt ze een aantal vaste klanten van haar vroegere nagelstudio in Maarssen. Naast dat ze graag creatief bezig is, houdt ze van paardrijden, zwemmen en op pad gaan met het gezin. Het wonen in Katlijk bevalt haar goed. Het is een ideale plek om haar hoofd leeg te maken na een dag hard werken. Na een lange dag gaat ze graag paardrijden, wandelen in de bossen of tuinieren. En de kinderen kunnen hier heerlijk spelen in de natuur in plaats van spelen op de computer.
Hoewel iedere papegaaiensoort iets unieks heeft, is Linda vanaf jongs af aan het meest gecharmeerd van Agaporniden. Dit is een dwergpapegaai die zo’n 30 jaar oud wordt. ‘Het lijkt alsof ze altijd lachen en ze zijn er allerlei schitterende kleuren’, legt ze uit. ‘De kwekerij is begonnen met twee Agaporniden die ik eigenlijk van plan was tam te houden. De twee Agaporniden werden echter een kweekkoppeltje en dit is ‘een beetje’ uit de hand gelopen. Op het hoogtepunt hadden we meer dan 300 vogels’. ‘Inmiddels is na ruim 15 jaar kweken een bepaald ideaalbeeld van de Agapornide ontstaan (je maakt nogal wat mee als je bij veel kwekers over de vloer komt). ‘Onze vogels zijn getest op de meest voorkomende virusziektes. We kweken ze om ze tam te maken en voor een leven in iemands huiskamer’. ‘Een Agapornide heeft het intelligentieniveau van een kind van 2 tot 4 jaar oud en ze hebben een eigen karakter. Daarom is het belangrijk dat mensen bij de aanschaf goed geïnformeerd worden over de behoeften van de (verschillende) vogels. Alleen daarom al is er op een gegeven moment een website ontwikkeld’.
‘Dankzij enthousiaste klanten is het bedrijf steeds meer ontwikkeld. Inmiddels hebben we minder vogels en zijn we marktleider in Europa op het gebied van kweek van geteste kleinere papegaaiensoorten’. ‘Denk hierbij aan verschillende parkiet- en papegaaisoorten, waaronder Apagorniden, muisparkieten, zonparkieten, etc. Kwaliteit boven kwantiteit, het plezier met de vogel staat voorop!’
Het bedrijf heeft inmiddels vier locaties in Nederland. Op de ene locatie is een deel van de kwekerij ondergebracht, op de andere locatie wordt de website beheert, etc. ‘In Katlijk is onze kwekerij ondergebracht, maar de meeste vogels verkopen we nog steeds vanuit het midden van het land’. Het kweken van papegaaien is best complex. Naast de verzorging van de vogels heb je te maken met wet- en regelgeving, administratieve handelingen, inkoop van producten, verkoop van vogels en bijkomende producten via sociale media, de website en Marktplaats, het onderhouden van de website, contact met vertegenwoordigers, het volgen van cursussen, symposia en scholingen en het voorlichten van artsen. ‘Eén van de ziektes waarop we testen is namelijk ook besmettelijk voor mensen’. De kwekerij is opgebouwd uit verschillende volières en er is een apart gedeelte voor kweekkooien.. En wie verwacht dat het woonhuis van Linda en Douwe vol zit met papegaaien, komt bedrogen uit. Ze hebben slechts 1 zonparkiet als huisdier. Deze gezellige parkiet vliegt zowel binnen als buiten en komt graag naar je toe. Een deel van de papegaaien die Linda kweekt, kan praten. Een gezellige drukte dus. Maar ondanks deze luidruchtigheid, is er door de buren gelukkig nog nooit geklaagd. Heel af en toe ontsnapt er een vogel. Dus wie ook eens een kleurrijke papegaai in zijn tuin spot, weet waar deze vandaan komt.
Wendy Kraai