Raaptepper Zomer 2021
Marian Dijkstra
Op de twin van Pool naar Pool
In Katlijk aan de Kerkelaan wonen sinds kort Manon Jensma, Hendrik Hoekstra en hun zoontje Wesse. Hendrik en Manon hebben in 2019 een prachtige reis gemaakt. Ze reden op de motor van Alaska naar Patagonië (van pool naar pool). Een uitgebreid interview gaven ze hierover in de Sa van 26 mei. Daarnaast hebben ze een wel heel bijzonder boek gemaakt, ‘Expeditie Twin Amerika’. Tijd voor een interview, ik ben benieuwd hoe dit stel na zo’n avontuurlijke reis in Katlijk terecht is gekomen!
Een paar weken voor het interview reden mijn man en ik over de Kerkelaan en zagen een robuuste motor bepakt en bezakt staan. Dit trok onze aandacht, we vroegen ons af wie zijn hier komen wonen. Op de redactievergadering viel het kwartje, het stel heeft al menig interview gegeven, uiteraard willen wij van de Raaptepper ook wel wat weten. Hendrik en Manon zijn meteen enthousiast. Beiden woonden voor hun reis in Groningen waar ze na hun studie zijn blijven hangen. Hendrik (37) studeerde Verkeerskunde en Economische Geografie en Manon (31) heeft Communicatie- en Informatiewetenschappen en de Lerarenopleiding Nederlands gestudeerd. Ze werken allebei in Friesland. Hendrik is regisseur bij de gemeente Opsterland en Manon is docent op het Friesland College in Heerenveen en Leeuwarden.
Omdat Manon zwanger van de reis terugkwam, zochten ze een huis in de buurt van hun ouders die in Gorredijk en Bontebok wonen. Het is fijn om wat oppas in de buurt te hebben en ze willen hun zoontje graag in een dorp laten opgroeien. Manon vertelt dat ze Katlijk al kende via het Thomasluiden, ze kan zich nog goed herinneren dat ze als klein meisje naar de klokkenstoel liep, “grappig dat ik toen al langs mijn toekomstige huis ben gelopen”. Dus toen Hendrik op Funda dit huis zag staan, zijn ze er meteen opgedoken. Want zeg nu zelf, kan het nog mooier, deze natuur en omgeving?
Jullie hebben een prachtige reis gemaakt geïnspireerd door het boek: ‘Man in het zadel’ van Paul van Hooff en voor jullie boek hebben jullie wel een heel bijzondere vorm gekozen. Een boek in de vorm van een reisblog waarop jullie beiden je kijk op de reis geven. Grappig hoe eenieder zijn eigen visie en kijk op dingen heeft en dat je toch andere dingen opvallen terwijl je hetzelfde ziet. Manon vertelt dat ze iedere week filmpjes maakten en dat ze tijdens de reis bedachten dat ze daar ook wat mee konden doen, het idee van een QR-code ontstond bij de uitgever. Door de code te scannen krijg je zo’n 30 filmpjes te zien van de reis. Dat maakt het reisverhaal nog levendiger.