info

Over deze nieuwsbrief

Medio 2018 zijn een aantal mensen uit Mildam begonnen met een Energiewerkgroep. Het onderwerp duurzaamheid en duurzame energie was in de dorpsvisie van PB Mildam benoemd als belangrijk onderwerp. Daarnaast viel de actualiteit van dit onderwerp niet te ontkennen en lazen we over de vele energiecoöperaties in Friesland. Was dat misschien ook iets voor ons? In Katlijk bleken dezelfde vragen te leven waardoor de Energiewerkgroep werd uitgebreid. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder, hebben we in Mildam een energie-enquête uitgevoerd en zijn we veel wijzer geworden. Maar concreet is er nog niets veranderd in Katlijk-Mildam. Dat dit wel staat te gebeuren, lijkt bijna onvermijdelijk. Dat willen we met elkaar en in goed overleg doen.

Om u hier beter bij te betrekken en vaker te informeren, starten we nu met deze nieuwsbrief. Het streven is om elke paar maanden een Nieuwsbrief uit te brengen.

Informatieavond zonneweide

Op 27 november 2019 is door de Energiewerkgroep Katlijk-Mildam een informatieavond georganiseerd. De avond had twee doelen.
  1. Informatie verstrekken over het initiatief van Wijntjes BV om een zonneweide aan te leggen op de percelen van de voormalige boerderij van Heida aan de oostkant van het dorp.
  2. Informatie inwinnen over de gedachten die leven in beide dorpen over de energie-transitie in het algemeen, en het initiatief van de zonneweide in het bijzonder.
Deze combinatie van onderwerpen bleek teveel voor één avond. De zaal vond vooral dat er een verkeerde route werd bewandeld. Eerst moest er geïnventariseerd worden wat er nodig en gewenst is. Vervolgens kan dan gekeken worden welke plekken daarvoor in aanmerking komen, en daarna kunnen er keuzes gemaakt worden.
De schriftelijke enquête werd door weinig aanwezigen ingevuld. Op zich bleek er best veel interesse te zijn voor het opwekken van duurzame energie. Maar de vraag of dat zonnepanelen moeten zijn of iets anders, had bijvoorbeeld éérst gesteld moeten worden.
Aanwezigen van de gemeente en de Energiewerkplaats (geeft ondersteuning aan Plaatselijk Belangen op dit onderwerp) hebben deze terugkoppeling ook zo ervaren. Daarom starten we een project onder leiding van de Energiewerkplaats Fryslân genaamd de Energiemixmethode. Deze methode is een werkwijze om met alle dorpsbewoners tot een gezamenlijke visie te komen. Binnenkort hoort u hier meer over!

De door Wijntjes BV voorgestelde zonneweide is (voorlopig) van de baan. Er is geen draagvlak en Wijntjes richt zich op ander gebruik van het land.

Het volledige verslag van de avond inclusief de daar gehouden presentaties van Wijntjes en de gemeente Heerenveen zijn terug te vinden op de websites van PB Katlijk en PB Mildam.

Weten hoe energiezuinig uw woning is? Laat een warmtescan maken.

De Energiewerkgroep Katlijk/Mildam biedt u in februari en maart de mogelijkheid om warmteverlies uit uw woning in beeld te brengen met een warmtebeeldcamera.
Met een warmtebeeldcamera maken wij warmtebeeldfoto’s van uw woning. De warmtebeeldfoto’s geven aan waar warmte uit de woning verloren gaat en waar het zinvol is om extra isolatie aan te brengen. Een beter geïsoleerd huis is aangenamer, gezonder, beter voor het milieu én scheelt in (energie)kosten.

Warmtebeeldcamera

De warmtebeeldcamera’s hebben we in bruikleen gekregen van de Gemeente Heerenveen. De beste beelden worden verkregen als er minimaal 10 graden verschil is tussen de binnen- en buitentemperatuur. Ook mag er geen verstoring zijn door zonnestralen of neerslag. In de winter, vroeg in de ochtend of bij bewolking, zijn er daarom vaak de beste omstandigheden.
De scan geeft vooral de verschillen goed aan en soms zijn "warmtelekken" goed zichtbaar.

Wilt u een warmtescan van uw woning?

Meld u dan aan bij één van onderstaande leden van de Energiewerkgroep, en laat uw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres achter.

Katlijk:
Rik Visser:
Telefoon: 0513 841339 of 06 1366887

Mildam:
Jan Koopman:
Telefoon: 0513-629340 of 06-10043185
Sietse van Dijk:

Er wordt vervolgens contact met u opgenomen om de warmtescan in te plannen.

Het klimaatakkoord, de klimaatwet en de RES

energieakkoordIn juli 2018 hebben bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden in Nederland concrete afspraken gemaakt over de maatregelen die nodig zijn om de CO2 uitstoot te verminderen. De doelstelling van het akkoord is om tussen nu en 2030 de uitstoot van CO2 met 49% te verminderen. In 2050 moet Nederland helemaal CO2-neutraal zijn. De (verplichte) maatregelen die daarvoor moeten zorgen, zijn vastgelegd in de Klimaatwet die nu al van kracht is. Een voortvloeisel van de klimaatwet is de RES, de Regionale Energie Strategie.

Eind 2019 hebben alle Friese overheden, waaronder de provincie, Wetterskip en alle gemeenten ingestemd met het Startdocument RES Fryslân. Daarmee kan de Regionale Energie Strategie officieel starten. Het doel van de RES is het ontwikkelen van een aanbod aan het Rijk ten aanzien van de productie van duurzame elektriciteit, de warmtetransitie in de gebouwde omgeving en de daarvoor benodigde opslag en energie-infrastructuur. Het concept-aanbod zal 1 juni klaar moeten zijn en moeten worden ingediend. Dit geldt voor alle regio’s in heel Nederland. Het Rijk kan dan kijken of elke regio voldoende bijdraagt aan de doelen zoals die zijn opgenomen in het Klimaatakkoord en of er nog moet worden bijgestuurd.

Uiterlijk 1 maart 2021 is het definitieve aanbod vanuit Fryslân gereed en daarin zal dan ook de rol van Mildam in de gemeente Heerenveen zijn vastgelegd.

Actief meedoen: dat helpt!

De Energiewerkgroep wordt momenteel voor het grootste deel gevormd door leden van de Plaatselijke Belangen. Dat betekent voor hen vaak een dubbele taak en tijdsbelasting. Om sneller en effectiever te kunnen zijn, hebben we gewoon hulp nodig. Wilt u actief bijdragen aan dit enorm belangrijke en boeiende onderwerp?
Geef u dan op bij Jeroen van der Veur

Meer lezen over duurzame energie?
Op de websites van PB Katlijk en Mildam staat een presentatie van de gemeente Heerenveen over het duurzaam maken van het eigen huis >>.

Energiewerkgroep Katlijk-Mildam
Focco Annema, Sietse van Dijk, Lieuwe Eiling, Henk Hidding, Harry Koenen, Jan Koopman, Herman Miedema, Jeroen van der Veur, Rik Visser, Hans Zaadnoordijk.
 Reageer >>