info

8-2-2006

Katlijk staat achter met plannen inrichting natuurgebieden

Tijdens de jaarvergadering van Plaatselijk Belang Katlijk werden de plannen gepresenteerd over nieuw in te richten natuurgebieden rondom Katlijk. Bij de planvorming waren onder anderen It Fryske Gea, Staatsbosbeheer en een werkgroep van Plaatselijk Belang betrokken.



Bij de planvorming waren onder anderen It Fryske Gea, Staatsbosbeheer en een werkgroep van Plaatselijk Belang betrokken.
In de beginfase van de planontwikkeling waren de ideeën over de inrichting nogal tegenovergesteld. De landschapsorganisaties wilden de nieuwe natuurterreinen vooral bebossen; de werkgroep wilde het landschap met zijn open en gesloten karakter bewaren. Uit een enquête, die onder de dorpsbewoners werd gehouden, werd dit standpunt duidelijk onderschreven. De Landinrichtingscommissie Oranjewoud / Katlijk heeft vervolgens de planontwikkeling ter hand genomen. Ook werd een landschapsarchitect ingeschakeld.
De plannen, die op de jaarvergadering werden gepresenteerd, waren het resultaat van uitvoerig overleg.
De plannen houden in dat de structuur van open- en gesloten landschapselementen in de toekomst gehandhaafd zullen worden. Er zal op de nieuw in te richten natuurterreinen voor slechts een klein deel bos worden aangelegd. Het overgrote deel zal een laagblijvende vegetatie krijgen. Hierdoor blijven de doorkijken en daarmee de structuur van het landschap bestaan.
Dat de Katlijkers ingenomen waren met deze plannen bleek wel uit het feit dat ze met applaus werden begroet. De Landinrichtingscommissie Oranjewoud / Katlijk zal zich nu buigen over de verdere realisatie van de plannen.

Verder werd tijdens de vergadering meegedeeld dat in het voorjaar van 2006 de Kerkelaan een gedeeltelijke heringericht zal worden. De inrichting houdt in: het aanbrengen van een groenstrook aan de oostkant van de weg. De groenstrook zal bestaan uit een grasstrook met daarin nieuw te planten eikenbomen. De groenstrook zal van de weg worden afgeschermd door een laagblijvende haag. De uitvoering van deze inrichting betekent niet alleen een verfraaiing van de dorpskern, maar ook dat het verkeer gedwongen zal worden langzamer te rijden. Ook werd meegedeeld dat de dorpskern nieuwe openbare verlichting krijgt en dat het buitengebied voorzien zal worden van een nieuw soort verlichting.

Het bestuur deelde mee plannen te hebben om een vervolgversie van de dorpsvisie te willen gaan ontwikkelen. In 2000 werd de eerste visie ontwikkeld. Het merendeel van de in deze visie genoemde plannen is inmiddels gerealiseerd. In de nieuwe dorpsvisie wil het bestuur vooral aandacht schenken aan de leefbaarheid op het platteland.
Tijdens de jaarvergadering werd afscheid genomen van penningmeester Janneke Huisman-Haanstra en voorzitter Gerard Thijssen. Hun afscheid ging vergezeld met woorden van dank en enkele cadeaus.
Voor hen in de plaats werden Trienke Janssen - de Jong als penningmeester en Gerard Bakker als voorzitter gekozen.

 Reageer >>