info

30-1-2008

LC/Wietske Koen

Buitengebied wil aan de spaarlamp

Dossier: Verlichting

Een proef met minder licht in het buitengebied van Heerenveen leidde tot veel klachten. Het wantrouwen onder de bewoners bleek groot gisteravond op een informatiebijeenkomst over de kwestie. Zij zien meer heil in de spaarlamp. Of die er komt is nog niet zeker.

Draai in alle straatlantaarns van het Heerenveense buitengebied een spaarlamp en er volgen louter voordelen: 50 procent energiebesparing. En
die besparing was ook de reden waarom de lichtproef eind oktober werd gestart. Er is te weinig licht in de duisternis, klaagt sindsdien de overgrote meerderheid van de bewoners. In de overvolle zaal van het Hof van Schoterland in Mildam klonk de wens door om meer licht.

Of die ook vervuld wordt moet nog nader onderzocht, aldus wethouder Lykele Buwalda van de gemeente Heerenveen. Dat gebeurt aan de hand van de
reacties van de bijeenkomst en de resultaten van de in februari te houden enquête. Uppie Zwolle uit Bontebok zag die het liefst uitgevoerd door een  onafhankelijk bureau. "Oars kinne jim sels dy dingen derút helje dy’t jim it bêste útkomme", sprak hij wantrouwend.

Op hun hoede waren er veel meer. "Want", zo sprak Zwolles dorpsgenote Baukje Oosterkamp tot vertegenwoordigers van de gemeente Heerenveen, "het lijkt zo onderhand meer op een prestigeslag om elkaar de loef af te steken dan naar mensen luisteren." In de gemeentelijke raadszaal hingen immers wél allemaal lampjes. Wel 106, telde Oosterkamp laatst, toen ze een vergadering bijwoonde over – inderdaad - de lichtproef.

Voor zover het wantrouwen.

De verkeersveiligheid kwam ook aan de orde. Sjoukje de Vries uit Katlijk vertelde het verhaal van de thuiszorgverpleegster, die vanuit haar auto pardoes in het gemaal stapte voor de boerderij van een patiënt. "Se stie oant har heup yn it wetter." Haar conclusie: ook het licht maar weer aan op de driesprong van de Kerkelaan, de Weversbuurt en de Jan Jonkmanweg, waar het incident zich voordeed.

Verder ging het over bijna-aanrijdingen van auto’s met onzichtbare fietsers en rijwielers en verdekt opgestelde lantaarnpalen. En over de nieuwe ledlampen, die door slordige lieden waren geplaatst, aldus Jan de Boer uit Katlijk. "Ze dumpten oude lampresten en pompnagels gewoon in de berm." De zak bewijsmateriaal overhandigde hij aan wethouder Buwalda.

Agent Anne Louwsma meldde dat de criminaliteit sinds de invoering van de lichtproef enorm was gestegen in het buitengebied. De zaal hing aan zijn lippen om wat komen ging. "En dat komt door die zeventien lichtbakens die gejat zijn." Verder had hij op dat gebied niets bijzonders te melden. Maar een bewoonster van de Nachtegaallaan in Katlijk wel. Zij doet sinds eind oktober de gordijnen dicht, zeker na een programma als Opsporing Verzocht. "Wie weet zit zo’n gezochte figuur hier. En ik kan ‘m dan niet zien staan, maar hij ziet mij wel." Nee, die gevoelens van sociale onveiligheid kon Louwsma niet wegnemen. "Dat is emotie."

De komende weken volgt er een enquête, die in maart wordt uitgewerkt. In april gaat het advies naar het college van burgemeester en wethouders en de
gemeenteraad. Zo gek als het was hoeft het niet meer, vinden de bewoners. Een beetje minder mag best, maar er zit verschil tussen "eltse jûn keapjûn"
en dat ene zielige pitje.
 Reageer >>