info
Op 22 februari 2000 vond de algemene ledenvergadering van Plaatselijk Belang Katlijk plaats in de Grovestins. Voorzitter Gerard Thijssen memoreerde een aantal zaken welke in het voorbije jaar 1999 aan de orde zijn geweest.

Negatief noemde hij het verdwijnen van de bibliobus, hetgeen zeker een gemis voor de ouderen in het dorp betekend. Voor de school in Katlijk is een oplossing gevonden.
Ook de sluiting van het kantoor van de Rabobank in Katlijk is zeker een gemis voor het het dorp. Met slechts 3 bezoekers per een dag was het openhouden echter niet meer realistisch.
Maar er waren ook positieve zaken, zoals het verkeerscirculatieplan Oranjewoud. waardoor de Kerkelaan in Katlijk een snelheidsbeperking van 30 km/uur zal krijgen, terwijl de Weversbuurt 60 km/uur wordt. Ook de parkeerplaats bij Liefhebberij de Hooiberg is een goede zaak. Een parkeerplaats bij de kerk is een wens, maar deze is niet opgenomen in dit plan. De plannen van de Werkgroep Dorpsvernieuwing voorzien wel in parkeerplaatsen in de dorpskern.

Katlijk krijgt weer een belbusverbinding met Heerenveen

Opstappen op het openbaar vervoer in de dorpskom van Katlijk was tot op heden niet mogelijk. Wie de bus wil nemen zal naar de Schoterlandseweg moeten. Met ingang van de nieuwe dienstregeling, eind mei, zal busbedrijf Arriva een belbus laten rijden. Stopplaatsen komen er aan de W.A. Nijenhuisweg (bij restaurant De Grovestins) en de Weversbuurt (ter hoogte van de fam. Gredanus). Tussen half tien 's morgens en kwart over zes 's avonds zijn er 5 ritten naar via Bontebok en Oranjewoud naar Heerenveen en terug.

Andere zaken die aan de orde kwamen

het ROM-project,
de Werkgroep Historisch boek Katlijk,
het museum voor moderne kunst in Oranjewoud is voorlopig stilgelegd,
de Dorpenkamp 1999 is gewonnen door het team uit Katlijk,
de week van het landschap in het Katlijker Schar,
dorpskrant De Raaptepper en de Katlijk internet site (www.katlijk.nl),
de verwelkoming van Sinterklaas samen met Mildam,
het Sint Thomasluiden en de ontheiliging van de 'bongels' door de oudejaarsploeg van Sexbierum,
de verlichting van het kerkje,
de inrichting van de speelterreinen is in het slop geraakt,
nieuwe bewoners, het aantal leerlingen van de W.A. Nijenhuisschool is gestegen,
in het bestuur van Plaatselijk Belang Katlijk zijn gekozen: Janneke Huisman (penningmeester) en Ina de Jong (secretaris). Afgetreden zijn Baukje Hoekstra en Marijke Liefting.

Werkgroep Dorpsvernieuwing

Op 26 april 1999 presenteerde de Werkgroep Dorpsvernieuwing Katlijk de nota "Dorpsvernieuwing, een toekomstperspectief" in het kerkje van Katlijk. Dat de visie van de Werkgroep wordt gedragen door de bevolking, is toen tijdens die presentatie wel gebleken.
De nota stond centraal tijdens deze algemene ledenvergadering van Plaatselijk Belang. De Werkgroep gepresenteerde bij monde van werkgroeplid Tette Liemburg een uitwerking van deze nota, over de herinrichting van de dorpskern van Katlijk.

De dorpskern

dorpsvern kerkpleinDe grenzen van de dorpskern zoals die op dit moment worden aangegeven door de blauwe plaatsnaamborden zijn goed. De 
Kerkelaan zou een 30 km/uur zone moeten worden, terwijl de entree van de dorpskern beter herkenbaar moet worden, o.a. door een bestrating met roodbruine gebakken klinkers. De verkeersremmende drempel aan de noordzijde zou dichter bij de ingang van de kern moeten komen, samen met een versmalling door lage muurtjes met daarachter, de voor deze omgeving zo karakteristieke, hulstbomen.

Het kerkje in het centrum van Katlijk is een historische plaats. Het voorstel is een plein over de hele breedte van de weg met een bestrating in een afwijkende felrode kleur. Het kerkplein zou als verkeersremmer moeten doorlopen over de rijbaan.


Ter hoogte van het speelveld aan de Kerkelaan wordt gedacht aan parkeerplaatsen loodrecht op de weg, met daartussen stroken met bomen.
De Kerkelaan oogt nu breed en is in één doorgaande lijn te overzien. Ondanks de aanwezige bloembakken is de weg in één lijn door te rijden. Aan de noord-oostzijde van de Kerkelaan is een voetpad gepland tussen het erf van de aanwonenden en de bestaande bomenrij. De bestrating zou kunnen bestaan uit gebakken klinkers. Parkeerplaatsen zijn een noodzaak, er moet echter worden voorkomen dat ze als een deel van de weg worden gebruikt. Een parkeerstrook van zwarte klinkers achter een molgoot moet dit voorkomen.


Verlichting

dorpsvern kerkelaanEr wordt veel waarde gehecht aan de verlichting van de Kerkelaan. De voorkeur gaat uit naar meer en kortere lantaarnpalen met een zachtgeel licht.
Ook de verlichting van De Klepelslag behoeft aanpassing, deze is nu veel te fel verlicht. Dit zou door nieuwe armaturen met een zachter licht en eventueel om en om uitschakelen kunnen worden opgelost. De Bisschopslaan zou echter beter verlicht moeten worden. Dit is al jaren een wens, ook i.v.m. schoolgaande kinderen en de bewoners die 's avonds naar verenigingen in het buurdorp Mildam gaan.


Kruising

De dorpsvern kruisingaansluiting van de W.A.Nijenhuisweg (rechts op de tekening) op de Kerkelaan zou smaller gemaakt moeten worden, terwijl de Bisschoplaan (links op de tekening) loodrecht op de Kerkelaan aansluit. De huidige aansluiting van de Bisschoplaan is geel aangeven. Een plateau met een pleintje tegenover de aansluiting met de W.A.Nijenhuisweg en de Bisschoplaan geeft een accent en werkt tevens verkeersremmend.


Katlijk herkenbaarder

Dit plan moet Katlijk herkenbaarder maken, met de kerk als blikvanger in de dorpskern. Door het intieme karakter wordt de verkeersveiligheid verhoogd. Aanpassing van de verlichting, deels minder licht, terwijl op een andere plaats meer licht wenselijk is. Ook de riolering in het dorp dient te worden verbeterd. Een bewoner aan de Kerkelaan vroeg met nadruk hier iets aan te doen, omdat men regelmatig heeft te kamen met wateroverlast. De Werkgroep zegde toe dit mee te zullen nemen, waarop de bewoner reageerde: "Dan zijn wij er van af."
Er is door de Werkgroep niet ingegaan op de kosten van deze plannen. Nadat de opmerkingen van de aanwezige Katlijkers zijn verwerkt, wordt er overlegd met de gemeente Heerenveen. Over twee jaar, na de gemeenteraadsverkiezingen, zouden de plannen kunnen worden verwerkt in het nieuwe collegeprogramma, waar dan ook geld voor vrij komt. De eerste reacties van het gemeentebestuur zijn positief.
 Reageer >>