info

22-8-1998

Willem Toering

Adoptieplan van It Fryske Gea ' Boom voor de Toekomst'

Help de Friese bossen in stand te houden en adopteer een boom.

Friesland is rijk aan natuur, maar heeft niet zoveel bossen. Daarom is It Fryske Gea, dé Provinciale Vereniging voor Natuurbescherming in Friesland, extra zuinig o0p al haar terreinen waar bomen groeien. Indien nodig worden bestaande bossen onderhouden en als dat wenselijk is worden jong bossen aangeplant. Dat kost geld en omdat ook bij It Fryske Gea de bomen niet tot in de hemel groeien, vraagt zij uw steun.

Iedereen kan zijn eigen steentje bijdragen: ouders, grootouders, ooms en tantes, verenigingen, scholen, bedrijven...

Hoe? Door het adopteren van een boom. Door u zelf of als gezin. Met uw organisatie of als schoolklas. Of schenk een boom aan uw kind, kleinkind, familielid, vriend, buur, kennis of zakenrealtie.
Een mooier geschenk is haast niet denkbaar!

De beuken en eiken die kunnen worden geadopteerd, staan in het Rysterbosk, het Ketliker Skar en Park Olterterp. Elke adoptant of gever die zich aanmeldt, krijgt een kaartje van het gewenste natuurgebied. Daarop staat aangegeven welke bomen voor adoptie in aanmerking komen. Er is keuze genoeg: van prachtige fris ogende knapen van een jaar of vijftig tot eerbeidwaardige reuzen van wel driehonderd jaar oud.

Certificaat

 
   
De adoptant ontvangt een speciaal voor dit adoptieplan ontworpen certificaat met daarop de naam van de adoptant, informatie over de boom zoals de leeftijd, de soort, het registratienummer, evt. de naam van de schenk(st)er, etc. Op een bijbehorende plattegrond wordt aangegeven waar de bewuste boom staat. Tevens woordt de boom gemarkeerd door middel van een paaltje met het registratienummer onder het maaioppervlak. Het adoptiebedrag wordt vastgesteld aan de hand van de leeftijd van de boom: een gulden per levensjaar of jaarring. Dit bedrag is éénmalig voor de totale adoptieperiode.

Nauwere band

Uiteraard kan men op de opengestelde tijden van het betreffende natuurterrein altijd een bezoekje brengen aan de boom om tot rust te komen of een praatje te maken. Wordt de boom beschadigd door bijvoorbeeld storm, ijzel, blikseminslag of bosbrand, dan krijgt de adoptant bericht. Zo ontstaat een nauwere band met de geadopteerde boom. De eventueel noodzakelijke verzorging van de boom wordt uitgevoerd door It Fryske Gea.

Adoptieperiode

De adoptiebomen staan geregistreerd bij It Fryske Gea. Ze worden niet in eventuele dunningsplannen opgenomen. Sterft de boom, om wat voor reden dan ook, dan zal in overleg een andere (vergelijkbare) boom voor de resterende periode worden uitgezocht zodat de adoptie gehandhaafd blijft. De adoptieperiode duurt tien jaar. Daarna kan een nieuwe termijn ingaan.

Beuk of Eik?

It Fryske Gea stelt twee boomsoorten ter adoptie eschikbaar: Beuk en Eik. U kunt natuurlijk een willekeurige boom kiezen, maar het is veel aardiger om een soort te adopteren met een karakter dat bij uzelf, uw gezin, bedrij of de ontvanger past. Een mooier geschenk is haast niet denkbaar! 

 
   
Wenst u bijvoorbeeld uzelf, uw gezin of de ontvanger van de adoptieboom het vermogen toe om de problemen op de levensweg te overwinnen, dan is de Beuk een geschikte adoptie-boom. Waarom? Het dichte gebladerte van een beukenbos wordt gedragen door uit de grond omhoog rijzende stamzuilen, met daaraan takken die gotische bogen vormen. De ruimte daaronder is stil en leeg. Er is geen vogel te horen en er groeit nauwelijks een plant.
Bij het binnentreden van een oud beukenbos krijgt je dan ook het gevoel de wereld van alledag te verlaten en ontvangen te worden in een schemerige tempel waar je n inspiratie ontvangt. Wie regelmatig zijn of haar Beuk in het bos bezoekt, neemt iets van deze sfeer in zich op. Daarmee wordt het vermogen versterkt om problemen achter je te laten (beslotenheid) en nieuwe wegen in te slaan (inspiratie).

 
   
Wie zoekt naar vaderlijke bescherming op de levensweg, kan het beste voor een Eik kiezen. Sinds oude tijden hebben mensen de Eik steeds een mannelijke boom genoemd en daar schuilt veel waarheid in. De stoere Eik met zijn diepgekloofde schors en grillig gevormde, breed uitgroeiende takken roept immer het beeld op van een oersterke beschermer. Gevoelige zieken zoeken bij een Eik dan ook rechtvaardigheid (vandaar dat er in oude tijden bij een Eik recht werd gesproken) en bescherming.

U steunt natuurbehoud en natuurontwikkeling in Friesland

Door deelname aan het adoptieproject 'Boom voor de Toekomst' steunt u natuurbehoud en natuurontwikkeling in Friesland:
  • Rysterbosk: Vergroten van de variatie door de aanplant van nieuwe loofbomen. Hierdoor ontstaat een gemengd bos waarin meer diersoorten kunnen leven.
  • Ketliker Skar: Uitbreiden en versterken van het bosgebied door de aanplant van nieuw bos grenzend aan het Ketliker Skar.
  • Park Olterterp: Uitvoeren van een beheer- en verjongingsplan.

Voor informatie

It Fryske Gea, Postbus 3, 9244 ZN Beetsterzwaag
Telefoon 0512 381448 - Fax 0512 382973

Bovenstaande tekst is uit een folder van It Fryske Gea. U kunt deze folder, welke is voorzien van een aanvraagkaart voor de adoptie van een boom, aanvragen bij bovenstaand adres.

 Reageer >>