info

4-5-2003

Willem Toering

4 mei herdenking en onthulling monument [update]

Dossier: 4/5 mei / Filmgalerij

Voorafgaand aan de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog is er bij de klokkenstoel een monument onthuld ter nagedachtenis aan omgekomen Katlijkers. Het is een eenvoudig monument bestaande uit een aantal opgestapelde zwerfkeien, waarop een granieten plaat met inscriptie is bevestigd.

  Het monument dat is onthuld door Frits en Antje Boersma, zoon en dochter van Jelle Boersma, die in de oorlog is gefusilleerd.
Het monument is onder grote belangstelling onthuld door Frits en Antje Boersma, zoon en dochter van Jelle Boersma, één van de Katlijkers die actief was in het verzet. Jelle Boersma werd naar aanleiding van het droppen van wapens boven het Katlijker Schar opgepakt en aan het einde van de oorlog met negen andere als represaille bij Doniaga gefusilleerd. Jelle Boersma was toen 35 jaar oud en ligt begraven in Nieuwehorne. Frits en Antje waren destijds respectievelijk 4 en 2 jaar oud.

De klokken in de klokkenstoel werden geluid door Jan Dol en Salomon Hoekstra. Na de twee minuten stilte heeft het bestuur van Plaatselijk Belang Katlijk namens de bevolking bloemen bij het monument gelegd.

Voorzitter Gerard Thijssen van Plaatselijk Belang Katlijk sprak over het feest dat na de capitulatie op 5 mei 1945 werd gevierd. Maar er was ook intens verdriet, bij die mensen die in de oorlog iemand hadden verloren. Voor veel van deze mensen is de oorlog nooit echt voorbij gegaan. Zoals de ouders van Sjoerd Stoker uit Wijhe en René Bol uit Rotterdam. Ouders waarvan de zonen op een kerkhof in een Fries dorpje werden begraven. Sjoerd Stoker en René Bol hadden meegedaan aan de spoorwegstaking, om op die manier het transport van oorlogstuig door de Duitsers te bemoeilijken. De beide jongemannen zaten ondergedoken in Katlijk. Ze werden echter verraden en door de Duitse bezetter opgepakt. Sjoerd Stoker en René Bol zijn in een vergeldingsactie door de Duitsers op de spoorlijn bij Vegelinsoord gefusilleerd.
Wat moet de dood van Jelle Boersma voor zijn vrouw en twee kleine kinderen hebben betekend. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar zo zijn er honderden in ons land. Honderden voor wie de oorlog nooit is afgelopen.
Helaas komen er nog steeds oorlogen op deze wereld voor. Gerard Thijssen sprak de hoop uit dat er nog eens een tijd komt dat mensen meer begrip en respect voor elkaar krijgen. Pas dan zal er werkelijk vrijheid zijn.

Kinderen van de W.A. Nijenhuisschool in Katlijk en de Tjongerschool in Mildam hebben tenslotte bloemen op de graven van Sjoerd Stoker en René Bol op het kerkhof bij het kerkje gelegd.
[update 01-05-2019]
In de aanloop naar de dodenherdenking 2019 heeft Lammert Sloothaak de gemaakte opname van Herman Bredewoud gedigitaliseerd:


(helaas is de audio niet optimaal)

Lees ook het artikel "Gedenkteken voor verzetsman en onderduikers in Katlijk" in LC 5-5-2003>>

Oproep

Helaas zijn de foto's gemaakt door Willem Toering niet bewaard gebleven, maar er is nog een fotograaf zichtbaar in de opname, weet u wie dit is?
Of heeft u nog foto's van deze gebeurtenis (of een andere!) dan is dat zeer welkom>> !
 Reactie's
17:05 06-05-2018
Eesger Toering
In de Raaptepper van lente 2018 heeft Lammert Sloothaak een artikel geschreven over René Bol en Sjoerd Stoker! Klik op 'Dossiers' en (o.a.) 4/5 mei en dan het artikel 'Onderduikers op de "De kaasstolp"'
22:05 04-05-2018
Renee Doorenbos
Mijn vader was een goede vriend van René Bol.
Hij vernoemde mij naar hem.
Ik zoek nog steeds een foto van René voor ons familiearchief.
 Reageer >>