info

4-5-2002

Willem Toering

4 mei herdenking bij het kerkje in Katlijk

Dossier: 4/5 mei

4mei
Kinderen van de W.A. Nijenhuisschool in Katlijk
en de Tjongerschool in Mildam leggen bloemen
op de graven van Sjoerd Stoker en Renè Bol.
Bij het kerkje en de klokkenstoel in Katlijk zijn 4 mei 's avonds de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog herdacht. Leerlingen van de W.A. Nijenhuisschool uit Katlijk en de Tjongerschool uit Mildam hebben bloemen op de graven van van Sjoerd Stoker en Renè Bol gelegd.

Tot acht uur klonken de klokken in de klokkenstoel, geluid door Durk Woudstra en Jan Dol. Na de twee minuten stilte werden de klokken opnieuw geluid. Vervolgens werd door de leerlingen van de W.A. Nijenhuisschool uit Katlijk en de Tjongerschool uit Mildam bloemen gelegd op de graven van Sjoerd Stoker en Renè Bol

Voorzitter Gerard Thijssen van Plaatselijk Belang Katlijk sprak over de gebeurtenissen in de oorlog. Sjoerd Stoker en Renè Bol hadden gehoor gegeven aan de oproep van de Nederlandse regering in ballingschap, om mee te doen aan de spoorwegstaking. Om op die manier het transport van oorlogstuig door de Duitsers via het spoor te bemoeilijken. De beide jongemannen zaten ondergedoken in Katlijk. Ze werden echter verraden en door de Duitse bezetter opgepakt. Toen vervolgens door het verzet het spoor tussen Leeuwarden en Heerenveen werd gesaboteerd, zijn Sjoerd Stoker en Renè Bol in een vergeldingsactie door de Duitsers op 20 november 1944 op de spoorlijn gefusilleerd. Sjoerd Stoker en Renè Bol waren toen respectievelijk 23 en 24 jaar oud. Ook Katlijkers waren actief in het verzet. Thijssen herinnerde aan Jelle Boersma welke had meegewerkt aan de dropping van wapens in het Katlijker Schar. Ook hij werd verraden en in Heerenveen gevangen gezet en tenslotte door de Duitsers in een vergeldingsactie bij St Nicolaasga gefussileerd.

Gerard Thijssen constateerde dat de huidige generatie weinig van het verleden heeft geleerd, gezien de vele spanningen in andere delen van de wereld. Toch blijft hij hoopvol voor de toekomst, gezien de aanwezigheid van vele kinderen bij deze herdenking. Hij heeft ervaren dat de betrokkenheid van de jeugd met het oorlogsverleden groot is, toen hij de afgelopen weken op de basisscholen in Katlijk en Mildam sprak over de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.
 Reageer >>