info

Raaptepper Zomer 2023

Eesger Toering

100 jier fan it gas los - Kachel versie 2

Dossier: Energiewerkgroep

Een meerluik over energiegebruik, deel 4: Kachel versie 2

Energiegebruik, het is een onderwerp wat om steeds meer redenen steeds nadrukkelijker op ieders agenda komt te staan. Het huis aan de Schoterlandseg 51 waar ik nu samen met Carla en Feya woon kent voor u wellicht een verrassende geschiedenis over  gas- en energieverbruik. Leuk om te vertellen en misschien inspirerend?

Vorige deel niet gelezen? Lees Deel 3 "Zonnepanelen" >>


1984 - 2015 : versie 1.0

In de jaren van dienst van de ‘oude FLAM’ kachel (zie ook deel 2) is het houtrek een keer vervangen en zijn de luchtrooster-delen een aantal keren vervangen. Na ongeveer 20 jaar was de warmtewisselaar in de kachel doorgerot en begon te lekken. Omdat onderdelen niet meer te krijgen waren heeft Janco de Jong BV een nieuwe wisselaar gemaakt. Na 30 jaar dienst had de kachel eigenlijk nog maar twee standen “uit” en “aan”. Daardoor vloog het hout er door. Metselaar Folkert had destijds de schoorsteenmantel heel netjes gemaakt, maar ik heb ‘m altijd “lomp” gevonden.. kortom, tijd voor:

 

2016 - heden : versie 2.0

Een paar jaar voordat we mijn ouderlijk huis kochten maakten we in ons huis in Heerenveen net een paar jaar gebruik van een hele fijne, zuinige JAcobus 6kW houtkachel. Die ging mee naar Katlijk en zou de basis van ons nieuwe verwarmingsplan gaan worden. Rudolf de Jong (van JAnco de Jong, Gorredijk) waarschuwde dat 6kW als hoofdverwarming erg krap zou zijn. Maar het plan was om niet alleen de houtkachel te gaan gebruiken om in de warmtebehoefte te voorzien.

 

Heatpipes

Zonnepanelen zijn gemaakt om stroom te maken. Ook zijn er zonnecollectoren, die lijken een beetje op zonnepanelen,  maar hiermee wordt warmte gemaakt! Daarnaast zijn er (iets duurdere) heatpipes. Het voordeel van heatpipes is dat ze bij een wat minder krachtige zon meer warmteopbrengst hebben dan zonnecollectoren.

Een vuistregel is een tiental heatpipes per gezinslid. Wij hebben er maar liefst 90. Dit omdat we de warmte in de eerste plaats voor de verwarming van het huis wilden inzetten. En daarnaast ook voor warm tapwater.

 

Warmtewisselaar

Om de warmte van de houtkachel weer verder in het huis krijgen is in samenspraak met Rudolf de Jong en Rinze Veldstra (Nieuwehorne) een warmtewisselaar ontwikkeld op de JAcobus houtkachel. Met als grote voordeel dat de wisselaar niet meer bloot gesteld wordt aan de extreme temperaturen van de brandkamer en ook niet meer in contact staat met de (dampe) buitenlucht als de kachel niet brandt.

 

Buffervat

Om de warmte-energie van de heatpipes en de warmtewisselaar op te slaan is maar liefst een 800 liter geïsoleerd buffervat geplaatst in de bijkeuken.

 

Airco (lucht-lucht warmtepomp)

In verband met de verbouwing moest de geïnstallerde arico gedemonteerd worden. Omdat dit een “omkeerbare airco” is (dus ook voor verarming)  zijn we op dit moment in samenwerking met Durk Veenstra van ‘Koelkat’ in Katlijk bezig om de airco weer werkend te krijgen.

 

Schema

Bij het aansluiten heeft installatiebedrijf Hans van der Wal geholpen. Het is een heel pionierend project geworden, met overwegend positieve resultaten. Hieronder een schema van het ontwikkelde systeem:

 

aansluitingen buffervat

Lees verder in Deel 5 "Zonnepanelen ronde 2" >>

 Reageer >>