info

Katlijk vandaag

Katlijk is een klein dorp in de provincie Friesland, in het noorden van Nederland, ten oosten van de plaats Heerenveen, bekend van het overdekte ijsstadion 'Thialf' en het 'Abe Lenstra' voetbalstadion, de thuisbasis van 'SC Heerenveen'. In Katlijk wonen ongeveer 600 mensen. De verklaringen van de oorsprong van de naam Katlijk lopen uiteen van Katholiek tot 'leke' (waterkering). Cathelec, Catlik, Ketlyck... zijn oudere namen voor Katlijk. Het dorp is ontstaan uit de streekdorpen Groot Katlijk en Klein Katlijk.

Kerkje

In Katlijk staat een klein eenvoudig kerkje zonder toren, gebouwd in de eerste helft van de 16e eeuw. Het kerkje is in 1975 overgedragen aan de Stichting 'Alde Fryske Tsjerken' (Oude Friese Kerken) en in 1977 en 1978 gerestaureerd. Het eeuwenoude monumentale kerkje wordt nog regelmatig voor kerkdiensten gebruikt, maar is regelmatig het sfeervolle podium voor concerten en andere activiteiten.
Lees meer >>

Klokkenstoel

Naast het kerkje staat een in 1979 geheel vernieuwde klokkenstoel met twee klokken, zoals er veel staan in Friesland. Tot 1943 hingen er twee klokken in de klokkenstoel, die in 1752 door Ciprianus Cransz. Jansz. te Amsterdam waren gegoten. Deze klokken keerden helaas niet uit de oorlog terug en werden in 1952 door twee andere vervangen, gegoten door Van Bergen te Heiligerlee.

Van 21 december tot 1 januari worden de klokken geluid. Het Sint Thomas- luiden, om de boze geesten te verjagen, vindt plaats in de periode wanneer de dagen het kortst zijn. Dit oude gebruik wordt nog in slechts twee plaatsen in Friesland in ere gehouden en wel in Katlijk en in het naburige Oudehorne.
Lees meer >>

Beeld 'De Raaptepper'

Katlijk was in het verleden een dorp van boeren. Zij verbouwden zandrapen als voer voor hun vee, en ook als voedsel voor zichzelf. Katlijk stond er om bekend dat de beste en lekkerste zandrapen hier vandaan kwamen. Tot 1950 was het rapen van deze gele knollen een jaarlijks terugkerende activiteit. Deze mensen werden 'Raapteppers' genoemd. In het centrum van het dorp staat een bronzen beeld, genaamd 'De Raaptepper', welke in 1981 is gemaakt door de kunstenaar Simon den Hartogh.

Natuurgebieden

In Katlijk zijn er een viertal natuurgebieden, die in eigendom zijn van de natuurbeschermingsorganisatie 'It Fryske Gea' (Het Friese Landschap). Er is een bos 'Katlijker Schar', een heidegebied 'Katlijker Heide', een riviervallei 'Tjongerdellen' en een vennetje 'Marijkemuoidobbe'. In een deel van het bos en de heide grazen het gehele jaar Schotse Hoogland- runderen.
Lees meer >>

Bedrijfsleven

Winkels voor de dagelijkse behoeften zijn er niet veel meer in Katlijk, maar voor een lekker stukje vlees kunt u nog altijd terecht bij slagerij Talsma. Voor de overige dagelijkse levensbehoeften is men aangewezen op de naburige dorpen. Toch is er veel zakelijke bedrijvigheid, zoals een keuken- en parketbedrijf, een interieurbedrijf, bouwmaterialenhandel, aannemersbedrijf, geluidsstudio, opvanghuis met ecologisch gerichte themavakanties en - cursussen, hoveniersbedrijf, transportbedrijf, landbouwmechanisatiebedrijf, koffie- en theeschenkerij, eet- & kookgelegenheid, uitgeverij van Friese stripboeken, garage, installatieadviesbureau èn een internetproductie bedrijf (welke ook deze pagina's verzorgd).

Vereniging voor Plaatselijk Belang

Er is in Katlijk een vereniging voor Plaatselijk Belang, welke zich inzet voor zaken die alle bewoners van het dorp aangaan. Vier maal per jaar wordt er een dorpskrant uitgegeven met de naam De Raaptepper.
Lees meer >>

Katlijker kruidenbitter

Deze heerlijke kruidenbitter is te verkrijgen bij:
Hein Oosterhof
telefoon: 06 53701666
Schoterlandseweg 56
De prijs per kruikje is € 12,50. Alleen ophalen, wordt niet per post verstuurd.